Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine Mijo Krešić u povodu obilježavanja 16. godina od formiranja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 29. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane uputio je čestitku pripadnicima OSBiH i vojnih sruktura HVO-a. 

– Ovo je povod je da se nanovo prisjetimo značaja kojeg je HVO imao u obrani domovine Bosne i Hercegovine, a posebice prostora na kojemu je živio hrvatski narod. Već tada, te 1992. godine Hrvati su pokazali iznimnu vojnu organiziranost koja je za cilj imala obranu svog doma, naroda i jasnu opredijeljenost za stvaranje slobodne domovine. Ratni put kojeg su bojovnici HVO imali satkan je od niza herojskih vojnih akcija kojima se štitio hrvatski narod i sve ono što je stoljećima građeno na rodnoj grudi Bosni i Hercegovini.

Zbog toga danas posebno poštovanje i zahvalu izražavamo onim bojovnicima koji su svoje živote, kao nešto najvrijednije, dali za obranu naše domovine. Zbog njih i njihove žrtve trebamo zastati i naći u toj žrtvi snagu za sve izazove s kojima smo danas suočeni kao društvo. Proteklih dana iskazana je počast poginulim bojovnicima i prilika je to da se svi zajedno podsjetimo koliku zahvalu dugujemo njima i da s ponosom slavimo časni ratni put Hrvatskog vijeća obrane – navodi se u čestitki. 

Krešić podsjeća da  i današnja struktura oružanih snaga predstavlja važan segment obrambeno sigurnosne strukture BiH.

– Svoj izniman doprinos tome daje i 1. pješačka (gardijska) pukovnija kao nasljednica HVO-a čime je vojno rukovodstvo i tada prilikom nastajanja Oružanih snaga još jednom iskazalo opredijeljenost za gradnju sigurne BiH za sve narode koji u njoj žive. Pred vojnicima, dočasnicima i časnicima danas je puno izazova i samo istinskim zalaganjem i znanjem možemo odgovoriti postavljenim zadaćama i osigurati kredibilitet koji nam jamči da možemo biti partneri u procesu približavanja ka NATO. Oružane snage pokazale su i dokazale koliki značaj imaju kod pomoći civilnim strukturama vlasti i ta suradnja će biti nastavljena u budućnosti –  kaže se u  čestitki.

Krešić dodaje kako se i ova obljetnica dočekuje i proslavlja u drugačijim okolnostima nego ranijih godina jer  je virus Covid -19 onemogućio masovnije okuplje.

– Zbog toga smo svi pozvani biti još jači oslonac jedni drugima, pokazati odgovornost kako bi što prije izašli iz ovog trenutačnog stanja. Uz veliku zahvalnost svima koji su bili u vojnim strukturama HVO kao i onima koji danas nose časnu odoru OSBiH izražavam čestitke u povodu 29. obljetnice od osnutka HVO-a i 16. obljetnicu 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH – navodi se u čestutki zamjenika ministra obrane BiH Mije Krešića, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministastva odbrane BiH.      

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!