Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od jutros vrše određene radnje u cilju izuzimanja dokumentacije koja se odnosi na slučaj korištenja spornih respiratora nakon nedavnog pisma liječnika sa KCUS-a.

Glasnogovornica Tužiteljstva SŽ Azra Bavčić za Klix.ba je potvrdila da se od jutros na terenu vrše određene radnje u slučaju predmeta koji je formiran nakon pisma liječnika sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, a u vezi s korištenjem respiratora koje je nabavila “Srebrena malina”.

Bavčić o detaljima današnjih akcija nije mogla govoriti.

Klix.ba saznaje da je SIPA trenutno u prostorijama Federalne uprave civilne zaštite, a da će tijekom dana izvršiti određene pretrese i na još dvije lokacije.

Podsjetimo, Tužiteljstvo SŽ je po službenoj dužnosti formiralo predmet koji se odnosi na informacije iz medija da je grupa anesteziologa sa KCUS-a uputila pismo menadžmentu ove ustanove, u kojem upozoravaju na nepravilnu primjenu respiratora i druge probleme u funkcioniranju covid-odjela.

Neslužbeno, SIPA bi danas trebala izvršiti pretrese i u firmi Verlab, koja je izvršila verifikaciju uređaja, ali i na KCUS-u, javlj Klix.

Izvor:klix.ba