8. travnja 1992. osnovano je Hrvatsko vijeće obrane, a obljetnica utemeljenja danas je prigodno obilježena i u Posušju. U 10 sati  pred Spomen obilježjem hrvatskim braniteljima, na Trgu hrvatskih branitelja, vijence su položili i svijeće zapalili Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO Herceg Bosne Posušje i predstavnici općinske vlasti. 

Prigodom obilježavanja ove 29. obljetnice osnutka HVO-a u Posušju načelnik Ante Begić je rekao:” Danas smo se ovdje okupili kako bi na dostojanstven način, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, prisjetili se naših poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. To je najmanje što za njih možemo učiniti, jer oni su za svoj hrvatski narod dali najviše što su mogli dati, a to je svoj život.”

18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osnovalo je Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane. Službeno je osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH. 

Središnja svečanost obljetnice osnutka će se održati danas u Mostaru. U 17:30 biti će položeni vijenci i zapaljene svijeće za poginule i umrle kod Središnjeg spomenika ispred Hrvatskog doma herceg Stjepan Kosača. Potom će u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru bit služena sv. misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Hrvatskog vijeća obrane.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!