U mostarskom naselju Sutina svečano je položen kamen temeljac za zgradu socijalnog stanovanja s 24 stambene jedinice namijenjenu za smještaj korisnika kolektivnih centara u Mostaru. 

Objekt će biti izgrađen u okviru Projekta CEB II “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istakao je tom prilikom kako će u sklopu tog projekta u Mostaru biti izgrađena tri stambena objekta sa po 24 stana za izbjegle i raseljene osobe koje su do sada bile smještene u kolektivnim centrima.

– Ovo je jedan od projekata koji povezuje sve razine vlasti u našoj državi zajedno s međunarodnim organizacijama koje ovo sve skupa podupiru. Druga zgrada će biti izgrađena par stotina metara niže od ove, a treća u naselju Kolonija u Rodoču. Ovo je početak projekta, a planirani završetak je za 300 dana. Vrijednost izgradnje ova tri objekta je viša od 3 milijuna maraka, a Grad Mostar u svemu tome učestvuje s projektnom dokumentacijom te s riješenim lokacijama, dok većina novca dolazi s viših razina – naglasio je Kordić.

Federalna ministrica financija Jelka Milićević izrazila je zadovoljstvo što se ovaj projekt implentira u Mostaru te što će 74 obitelji konačno biti izmještene iz kolektivnih centara.

– Želim se zahvaliti posebno Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i Gradskoj upravi Mostara koja je na kraju smogla snage, osigurala sredstva i uradila dobar dio administrativnih poslova kako bi se ovaj projekt implementirao u Mostaru. Nisam baš sretna što je od ukupnog broja 132 stambene jedinice za HNŽ njih 72 u Mostaru, što znači da smo mi zanemarili tu kategoriju ljudi i ovoliko godina nismo našli načina i mogućnosti da ih i trajno izmjestimo iz ovih kolektivnih centara – kazala je Milićević.

Naglasila je kako je ukupna vrijednost podprojekta Sutina u Mostaru 1.4 milijuna maraka te da je od toga 77 posto kreditnih sredstava CEB-a i 23 posto sredstava Grada Mostara.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić kazao je kako je ovo jedan od tri objekta koja će se graditi u Mostaru te da je i za ostale objekte u toku provođenje potrebne procedure.

Dodao je kako se nada da će se tijekom godine započeti i sljedeći objekt. 

– Ukupno na području HNŽ se radi šest takvih objekata, tri su u Mostaru, jedan je u Čapljini s 42 stambene jedinice te zatim u Konjicu i Jablanici, gdje je izgradnja objekata u nekoj naprednijoj fazi. Ukupna vrijednost svih podprojekata za HNŽ u okviru CEB-a je negdje oko 9 milijuna maraka. Nadam se da će se izborom nove gradske vlasti u Mostaru intenzivirati i aktivnosti na realizaciji ovih projekata te da ćemo tokom godine prisustvovati još nekim ovako lijepim svečanostima – poručio je ministar Ramić.

Projekat CEB II realizira se iz kreditnih sredstva Razvojne Banke Vijeća Europe i lokalnog sudjelovanja općina/gradova uključenih u realizaciju Projekta, a s ciljem zatvaranja kolektivnih centara u Bosni i Hercegovini.

 Trenutno se na području Federacije BiH izvode radovi na izgradnji dvanaest novih stambenih objekata s ukupno 258 stambenih jedinica, te vrši rekonstrukcija i sanacija pet objekata s 10 stambenih jedinica u Gradu Mostaru.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!