Talijanski premijer Mario Draghi optužio je u četvrtak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da je ove sedmice ponizio predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i rekao da je važno biti iskren s “diktatorima”.

Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sastali su se u utorak u Ankari sa turskim predsjednikom. Šefica komisije bila je očito zatečena kad su dvojica muškaraca sjela na jedine dvije pripremljene stolice, “spustivši” nju na susjednu sofu.

“Apsolutno se ne slažem s Erdoganovim ponašanjem prema Von der Leyen… Mislim da to nije bilo primjereno ponašanje i bilo mi je žao zbog poniženja koji je morala pretrpjeti”, rekao je Draghi novinarima.

“Nazovimo ih onim što jesu jesu – diktatorima – s kojima se ipak mora koordinirati, mora se biti iskren kada se izražavaju različite vizije i mišljenja”, dodao je.

Talijanski ambasador u Ankari pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova zbog Draghijevih komentara, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija, a ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu oštro je osudio opasku talijanskog premijera.

“Oštro osuđujemo neprihvatljiv, populistički diskurs imenovanog talijanskog premijera Draghija i njegove ružne i neobuzdane komentare o našem izabranom predsjedniku”, napisao je Cavusoglu na Twitteru.

Ranije u četvrtak Cavusoglu je rekao da je sjedenje na sastanku dogovoreno u skladu sa zahtjevima bloka i međunarodnim protokolom i da je Turska izložena “nepravednim optužbama”.

IZVOR: Klix.ba

error: Content is protected !!