Međunarodni monetarni fond (MMF) svakako želi da budući aranžman pomogne vlastima u borbi protiv pandemije, kazao je Andrew Jewell, rezidentni predstavnik ove finansijske institucije u našoj zemlji.

“Želim jasno i glasno reći da mi od njih ne tražimo da štede, mi želimo da oni troše više. Obično kada dođemo u neku zemlju, mi tražimo stezanje kaiša, da smanje penzije, potrošnju, plate, itd. To uopšte ne tražimo od vas. Mi želimo da podržite preduzeća i domaćinstva”, izjavio je on u intervjuu za Nezavisne novine.

Želimo da trošite i želimo da vam pozajmimo novac po izuzetno niskim kamatnim stopama i veoma povoljnim uslovima, dodao je on, ali istovremeno, želimo pripremiti bh. ekonomiju na svijet poslije covida.

“Nadamo se svjetlu na kraju tunela i želimo da vidimo reforme koje će pomoći ekonomski uključivi rast od kojeg će koristi imati širi slojevi stanovništva”, izjavio je on.

Ove godine neće biti novog instrumenta za brzo finansiranje poput onog prošle godine, najavio je Jewell. Međutim, mi s vlastima razgovaramo o jednoj vrsti tradicionalnijeg programa. To znači da bi on trajao nekoliko godina, a uključene bi bile reforme.

“Prošle godine nismo postavljali nikakve uslove. Ali to je u svakom slučaju rijedak izuzetak u odnosu na to kako mi funkcionišemo. Mi obično tražimo od zemlje da implementira reforme u zamjenu za veoma povoljne kredite koje dajemo. Druga razlika je da smo prošle godine kroz instrumente brzog finansiranja sav novac pružili odmah, a u tradicionalnom programu novac isporučujemo kroz tranše sve dok zemlja implementira reforme o kojima smo se dogovorili. Mnogo mjeseci smo pregovarali, ali s vlastima BiH nismo uspjeli postići dogovor o novom programu, tako da smo suspendovali pregovore u decembru. Želim jasno da kažem da smo spremni nastaviti pregovore u svakom trenutku”, izjavio je on.

Pregovori o novom aranžmanu naše zemlje s MMF-om su suspendovani, ali iz ove institucije naglašavaju spremnost da se oni nastave u svakom trenutku.

Izvor: Klix.ba

error: Content is protected !!