Aktualna tema u posljednje vrijeme, kako u našem gradu, tako i cijeloj regiji, upravo je cijepljenje protiv COVID-19.

Jedan od najtežih, ali i najodgovornijih poslova u našem gradu, vodi Mirjana Džajić, glavna medicinska sestra Doma zdravlja u Ljubuškom s kojom smo razgovarali za Radio Ljubuški i iz prve ruke saznali kako teče proces cijepljenja.

U Domu zdravlja Ljubuški, dosada je procijepljeno 450 osoba, a radi se o osobama koje nisu birale vrstu cjepiva. Trenutno je na spisku 481 osoba za čekanje, a oni se izjašnjavaju koju vrstu cjepiva žele. Prve doze cjepiva dobila je kategorija osoba 75 godina i stariji, zatim osobe starije od 60 godina, kronični bolesnici i ostali.

„Većinom je to bila AstraZeneca u dva navrata i nešto malo količine Pfiziera. S današnjim danom završili smo AstraZenecu, a sljedeći tjedan ide nam distribucija drugog cjepiva, Sinovac i neke manje količine Pfiziera. Mada nam je u razgovorima s Zavodom za javno zdravstvo najavljen kontinuirani dolazak cijepljenja kroz period proljeće i ljeto“, objašnjava Mirjana Džajić.

Prijave za cijepljenje započele su prije četiri mjeseca preko evidencije liječnika obiteljske medicine, preko Zavoda za javno zdravstvo kao i telefonske linije u cijepnom centru Doma zdravlja Ljubuški.

Prvi korak bio je naručivanje pacijenata u skladu s dinamikom distribucije cjepiva koja dolazi od Zavoda za javno zdravstvo županije Zapadnohercegovačke, a naručivanje je usklađeno s količinom dobivenih cjepiva. 

„Imali smo prioritetne kategorije što znači da smo najprije procjepljivali zdravstvene djelatnike naše ustanove, privatnih ustanova gdje spadaju privatne liječničke ordinacije, a isto tako zdravstvene djelatnike koji rade u staračkim domovima u našem gradu“, kazala je Džajić.

Medicinski djelatnici susreću se s različitim izazovima, građani traže mnoštvo informacija, a uz ogroman napor i angažman djelatnika koji rade i na drugim poslovima, uspijevaju biti svima na usluzi te rade i van radnog vremena.

„Što možemo građanima damo informacije na licu mjesta, a nešto kontaktiramo liječnike ili Zavod. Djelatnici ulažu velike napore i uz cijepljenje rade i na drugim poslovima kao što su uzimanje PCR testova, uzimanje brisova za različite dijagnostičke terapeutske svrhe, a isto tako i procjepljivanje djece. Radimo i van radnog vremena samo da to sve stignemo jer cjepivo kada dođe ono se u određenom vremenu mora dati te imaju različite tehničke specifikacije koje mi moramo zadovoljiti“, ističe Džajić.

Građani koji su se odlučili cijepiti, imaju povjerenja u cjepiva i medicinsko osoblje u Domu zdravlja i tim potezom žele zaštiti sebe i svoje najbliže.

„Odlučio sam se cijepiti da bih spasio sebe i ostale oko sebe jer nema smisla razmišljati neće mene. Svatko je u opasnosti i svima bih preporučio cjepivo“, kazao je jedan od građana.



Jedna od stanovnica Ljubuškog ističe kako cijepljenjem želi zaštiti sebe, svoju obitelj, ali i sve ostale.

„Vjerujem stručnjacima i da nitko ne bi proizveo nešto što će naštetiti drugima. U svakom slučaju, prošla sam COVID-19 i ne bih to htjela ponovno. Mislim da je cijepljenje jedini način da se zaustavi pandemija“, kazala je.

Svi pacijenti koji su primili prvu dozu, bit će pozvani i na drugu dozu cjepiva, naglašava Džajić, a koja zavisi od cjepiva do cjepiva. Za AstraZenecu je to četiri do 12 tjedana, a za Pfizier tri tjedna.

„Svi će biti pozvani na drugu dozu te dobiti iskaznice o imunizaciji, gdje im je napisano što su primili, koju vrstu cjepiva i koja je to serija“, rekla je Džajić.

Emili Ibrulj / Gordana Ilić

error: Content is protected !!