Služba za nekretnine redovno pokreće postupak naplate eventualno ostalog, nenaplaćenog potraživanja – duga za zakup sa PDV-om putem nadležnog suda.

Skoro dva milijuna maraka Grad Mostar potražuje na osnovu neplaćenih naknada za korištenje gradskih prostora. Kako je potvrđeno portalu Bljesak.info iz Odjela za financije i nekretnine, ukupna potraživanja po ovoj osnovi za fiskalnu 2020. godinu iznose 1.865.159,71 KM.

Tajni popis dužnika

Grad Mostar, čija je blagajna u minusu pet milijuna KM, odbio je dati popis dužnika navodeći kako ”sve dok su u nadležnosti rješavanja suda nemaju pravo davati informacije”.

Naveli su kako Služba za nekretnine redovno pokreće postupak naplate eventualno ostalog, nenaplaćenog potraživanja – duga za zakup sa PDV-om putem nadležnog suda.

S druge strane, potvrđeno nam je kako je Grad podnio kaznenu prijavu tereteći Udrugu skakača u vodu  ‘Mostari’ za ”krivotvorenje isprava”, ”prevare” te ”zlouporabe povjerenja”.

Da prijava postoji, potvrđeno je za Bljesak.info i iz Županijskog tužieljstva HNŽ-a.

Grad navodi kako skakači godinama ne plaćaju. S druge strane, skakači nemaju pojma da ih Grad tereti za bilo što.

Skakači bez plave koverte

”Radi se o poslovnom prostoru površine cca 40 m2 društveno vlasništvo, s pravom raspolaganja općine Mostar, kojeg je navodno Odlukom broj:01-1105/97 od 27.08.1997 godine Predsjedništvo skupštine Općine Mostar dana 23.7. 1997. godine dalo u zakup neposrednom pogodbom Udruzi-Klubu skakača u vodu ‘Mostari’ iz Mostara. Odluka ne sadrži pečat pored potpisa Predsjednika skupštine općine Mostar kao donositelja Odluke. Navedeni poslovni prostor u vrijeme donošenja odluke odnosno od 1997. pa do 2004. godine nije postojao. Kao takav iz razloga jer je zgrada u kojoj se nalazi prostor bila devastirana i obnovljena tek u srpnju 2004. godine”, navodi Gradska uprava za Bljesak.info. Predsjednik Udruge Semir Drljević Lovac rekao je kako nema saznanja da se to događa.

”Stvarno ništa ne znam ništa o tome. Promašili su skroz. To nema veze sa skakačima. Netko je to pogriješio dobro. Ja nisam obaviješten o tome”, rekao je Drljević za Bljesak.info dok je glasnogovornik Udruge, Saša Oručević, za Dnevni list rekao kako na adresu Kluba dosad nije stigla “plava koverta”.

”Nemamo nikakvu  prijavu, ne znamo o čemu se radi, pa ne bismo ni komentirali. Pročitao sam da se spominje 1997. godina, dakle u tom trenutku klupske prostorije nisu bile tamo gdje su sad (danas je to u sklopu jedne od kula na samom Starom mostu). Druga zbunjujuća stvar je navodna površina od 40 kvadrata.  Valjda ćemo, ako je to već točno, i na adresu Kluba dobiti neki poziv ili papir, pa ćemo moći o svemu više. Ne znamo zaista o kojem bi se prostoru moglo raditi, pa ne želimo licitirati. I sve što se pokušava raditi, ako se već pokušava, bojim se – nastoji se samo zbog skretanja pozornosti s nekih drugih stvari”, rekao je Oručević.

Imovina grada

Inače, gradska imovina predmet je brojnih natezanja, a Grad Mostar ni sam nije siguran koliko je toga u njegovim rukama. ”Trenutno Grad Mostar raspolaže s oko 200 poslovnih prostora, a za njih 170 ima zaključene ugovore o zakupu ili korištenju poslovnih prostorija”, rečeno je za Bljesak.info iz Odjela za financije i nekretnine Grada Mostara. Iako Grad kaže da raspolaže ”s oko” 200 poslovnih prostora, na popisu iz Službenog glasnika nalazi se 229 nekretnina. Grad nije precizan ni kada se radi o sudskim procesima koji se vode protiv onih koji ne plaćaju najam.

IZVOR: Bljesak.info

error: Content is protected !!