Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je mnogih oboljelih od COVID-a 19.

Ampularni lijek Clexane, mnogima neophodan u liječenju Covida-19, nije lako dostupan. Farmaceuti pojašnjavaju da kompanija “Sanofi” koja ga proizvodi, s obzirom na veliku potražnju, nije u mogućnosti osigurati tražene količine. Ipak u Javnoj upravi Apoteke Sarajevo očekuju isporuku Clexane i Fragmin ampula.

Kako doći do potrebnog lijeka, pitanje je mnogih oboljelih od COVID-a 19. Mnogi i u te svrhe traže veze i vezice, ali što s onima koji ih nemaju, onima koji su ostali bez posla zbog pandemije i ne mogu ih sebi ni priuštiti?

Naročita potražnja je za Kleksan ampulama, za mnoge neophodne u liječenju ove bolesti. Iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo poručuju da unatoč nestašici ovog lijeka kontinuirano snabdijevaju Domove zdravlja i ljekarne.

“U sljedećim danima određena količina će biti dostupna u dežurnim lijekarnama i lijekarnama uz kovid ambulante, kao i distribuirana određena količina prema zdravstvenim ustanovama. Apoteke Sarajevo u narednom periodu očekuju isporuku Kleksan i Fragmin ampula”, ističe Lejla Spaho iz JU Apoteke Sarajevo.

Da je evidentna nestašica Clexane potvrđuju i u drugim ljekarnama.

“Nemamo već duže vrijeme. Onaj od 0,8 jedna terapija je sigurno dobrih 150 KM, ali isto tako imamo informaciju iz našeg zavoda da se s računom, oni to refundiraju”, kaže Zdravka Gvoždžar, direktorica apoteke u Sarajevu.

Da su lijekovi nedostupni i skupi tvrde i građani. Kako kažu, svi su preskupi, posebno u doba pandemije i krize.

Od kolikog značaja je terapija Kleksanom pojašnjavaju u Komori magistara farmacije Federacije BiH.

“Uloga tog lijeka je da spriječi agregaciju trombocita i da preventivno djeluje u smislu da ne dozvoljava stvaranje tih krvnih ugrušaka koji mogu biti uzrok smrtnosti, ili infarkta ili moždanog udara”, poručuju iz Komore, prenosi BHRT.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!