Hrvati u BiH će na općim izborima sljedeće godine moći izabrati svog člana Predsjedništva i izaslanike u Dom naroda bez preglasavanja, rekao je u petak u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović koji je uvjeren da će se ove godine izmijeniti Izborni zakon, prenosi Hina.

Komentirajući nedavne navode bošnjačkog čelnika Bakira Izetbegovića kako se s Čovićem ne može dogovoriti o izbornoj reformi, čelnik HDZ-a BiH je rekao kako se radi o političkim igrama čiji je cilj pokušati spriječiti dogovor.

“Nas posebno zanima i bez toga sigurno nećemo izaći iz ove kalendarske godine, to je izbor članova Predsjedništva i izaslanika u Dom naroda. Izabrat ćemo ih sigurno sljedeće godine po zakonu koji ćemo ove godine usvojiti”, rekao je Čović u izjavi za medije.
Njemu je najveći razlog za optimizam uključenost predstavnika međunarodne zajednice u BiH, američke i europske administracije.
“Najvažnije za mene jest da smo uključili predstavnike međunarodnih institucija koji su ove procese pratili od početka. Svi poticaji iz EU i s američke strane vrlo jasno govore da se ovaj posao mora završiti s našim snagama”, rekao je Čović.

Po njegovim riječima, većinske bošnjačke stranke pokušavaju spriječiti izmjene Izbornog zakona kako bi se nastavilo s praksom preglasavanja Hrvata u BiH. 
Na izborima 2018. godine po treći put za hrvatskog člana BiH Predsjedništva je izabran Željko Komšić dominantno glasovima bošnjačkih birača, dok je čelnik SDA Bakir Izetbegović nagovijestio da bi Bošnjaci mogli Hrvatima nametnuti i izaslanike u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda Parlamenta. 
Lideri SDA Bakir Izetbegović i HDZ BiH Dragan Čović u lipnju prošle godine su potpisali sporazum o novim izbornim pravilima za Mostar kojim su se istodobno obvezali na međustranačke pregovore čiji je cilj promijeniti izborni zakon BiH kako bi se provelo pet presuda Europskog suda za ljudska prava te presuda Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić”.

Dvije stranke i njihovi lideri održali su nekoliko sastanaka na kojima su pokušali približiti stajališta.
Nedavno je američki državni tajnik Antony Blinken zatražio od političkih čelnika u BiH da se Izborni zakon izmijeni tijekom ove neizborne godine.
O stanju u BiH te reformi izbornog zakonodavstva ovoga mjeseca trebalo bi se raspravljati na Vijeću EU na razini ministara vanjskih poslova na temelju non papera kojega je dostavio hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!