Sredinom travnja počet će cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika, dogovoreno je na sastanku ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, priopćeno je iz Ministarstva.

Na sastanku je dogovoreno i kako će osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje biti uključeni i sezonski radnici. Također, na sastanku je razmatran model kako bi se čim prije počelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača, o kojima se isto posebno vodi računa sukladno definiranim prioritetima cijepljenja u turističkom sektoru.

Naime, Ministarstvo turizma i sporta od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo je da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja socijalne distance smanjena, poput radnika u kuhinji, dok su druga skupina osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično, navodi se u priopćenju.

– Hrvatska među prvima kreće s cijepljenjem turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno kako bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima kako Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju, rekla je Brnjac.

Osim početka cijepljenja turističkih djelatnika, na sastanku se govorilo i o uspostavi dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima, marinama i slično, te je dogovorena edukacija osoba koje će sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provoditi testiranja. Isto tako, razmatran je i način izdavanja potvrda i potrebni kapaciteti za distribuciju testova, priopćili su iz Ministarstva turizma.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!