– Bosna i Hercegovina je ‘mrtav konj’ koji se ne može uzjahati, čega su svjesni i međunarodni posrednici koji pričaju drugačije samo zato što primaju visoke zarade, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

– Ja sam potpuno uvjeren da BiH nema nikakvu šansu kao zemlja, da je ona zarobljena, podijeljena, i to ne ovisi o Miloradu Dodiku. To je uvijek bilo tako, povijesno gledano. Zemlja koja nema potencijala za osnovni konsenzus o bilo čemu i da je RS sve ovo vrijeme trpjela, s jedne strane zato što su nam stalno nametali rješenja, a s druge što nije imala pun kapacitet ekonomskog zamaha, kazao je Dodik za RTRS.

Dodao je da su svi zamorčići te i takve “nemoguće BiH”, u kojoj ima zaljubljenosti i osporavanja, onih koji tvrde da je ona moguća i onih koji tvrde da je nemoguća.

– Imate masu tih međunarodnih mešetara koji ovdje za dobre plaće odrađuju svoje trogodišnje mandate i nestanu, a kad ih sretnete negdje u svijetu nakon toga, onda svi kažu ono što ja govorim, a to je da tu nema nikakve šanse, da je to mrtav konj koji se ne može uzjahati. I onda se oni mijenjaju na tri godine i stalno promoviraju one iste ideje od prije 20 godina kao da se ništa nije promijenilo, i onda Bošnjaci ostaju zarobljeni u tome – rekao je Dodik.

Kazao je kako u BiH ništa ne funkcionira i da je dokaz njegovih tvrdnji da bi, kada bi se pustilo da svi samostalno funkcioniraju, jedino opstala RS.

Reagirajući na zahtjev za njegovo uhićenje koji se čuo u Domu naroda Parlamenta BiH, Dodik je rekao da je riječ o pokušajima da se time prikriju problemi koji postoje unutar Federacije BiH i same Bosne i Hercegovine.

– To je odraz jedne situacije u BiH koja uopće ne funkcionira, prije svega u Federaciji BiH, gdje je situacija zamrznutog konflikta između hrvatske i bošnjačke političke elite, gdje nisu uspjeli formirati vladu Federacije, koja im se raspala, čak ni konstituirati većinu. Tamo postoje pokušaji da se ti problemi dignu na razinu BiH u namjeri da se odmaknu od tih problema koji su evidentni, rekao je Dodik.

/HMS/

error: Content is protected !!