Nakon što je Dubrovčanka Almira Šalaka Avdić opisala za bosanskohercegovačke dnevne novine “Dnevni Avaz” neugodna iskustva s KCUS Sarajevo, odnosno Kliničkim centrom sarajevskog sveučilišta u kojem se od posljedica COVID-a liječila njezina majka, gostovala je u petak navečer u emisiji Face to kod poznatog bosanskohercegovačkog novinara Senada Hadžifejzovića.

Almirina majka Emina Šalaka umrla je u čevrtak, 1. travnja 2021. godine na KCUS-u u večernjim satima zbog posljedica koronavirusa. Njena kćerka, Almira Šalaka – Avdić, još jednom je ispričala što je sve doživjela od strane KCUS-a.

– Ne tužim ih zbog nekorektnog liječenja moje majke nego zbog odnosa prema meni od portira do doktorice. Mene je portir izvrijeđao kad sam ga pitala gdje ću preuzeti otpusno pismo i povijest bolesti moje majke, dva dana sam zvala i nisam dobila papire. Zvala sam sve moguće brojeve. Kada mi je gospodin s porte dao još jedan broj, onako usput sam rekla hoću li opet zvati dva tri dana da mi se netko javi.

Nakon toga bio je jako neugodan i rekao mi je zovi pet ili deset dana ako treba. ‘Što vi mislite gospodo iz Dubrovnika, mi smo faktori za vas, mi vas u Dubrovniku hranimo’. Na što je mislio ne znam, vjerojatno na turizam. Rekao mi je i da imam nešto u glavi bila bi na ‘našoj srtrani’, ne znam na koju je stranu mislio. Nisam htjela ulaziti u polemiku s njim – ispričala je Almira Šalaka Avdić.

U emisiji je gostovalo još nekoliko članova obitelji optužujući sarajevski Klinički centar za smrt svojih najmilijih. Najavljuju koleketivnu i pojedinačnu tužbu, a kao odgovornu osobu prozivaju Sabiju Izetbegović, ravnateljicu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Almira Šalaka Avdić opisala je za bosanskohercegovačke dnevne novine “Dnevni Avaz” neugodna iskustva s KCUS Sarajevo, odnosno Kliničkim centrom sarajevskog sveučilišta u kojem se od posljedica COVID-a liječila njezina majka. Prenosimo integralno taj članak u kojem Almira Šalaka – Avdić ističe kako su u KCUS-u danima odbijali da joj kažu gdje je i u kakvom stanju je njena majka:

Emina Šalaka umrla je u čevrtak, 1. aprila 2021. godine na KCUS-u u večernjim satima zbog posljedica koronavirusa. Njena kćerka, Almira Šalaka – Avdić, u ispovijesti za „Avaz“ otkriva da je njenoj smrti prethodilo sedam dana agonije, ponižavanja, ismijavanja i ignorisanja od strane osoblja KCUS-a.

ISMIJAVANJE I PROVOKACIJE

– U četvrtak, 25. marta majka mi je primljena na KCUS. Trebalo mi je dobrih nekoliko sati da saznam na kojem odjelu je hospitalizirana. Zvala sam čak i ured direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović da pokušam doći do majke, da znamo gdje je smještena i šta se dešava s njom, pa su oni nazvali, ali ne da kažu na kojem odjelu mi je majka smještena, nego da mi kažu na koji broj je mogu dobiti. I tu nastaje naša agonija zvanja. U jednom danu, od 11:30 do 13 sati zvala sam 260 puta na taj broj. Niko se nije javljao – započinje svoju ispovijest Šalaka-Avdić.

Ističe da čak i kada bi uspjeli dobiti nekoga na KCUS-u, najčešće ne bi dobili informacije gdje je i u kakvom je stanju njena majka, a čak su bili izloženi i otvorenom ismijavanju i provokacijama.

– Moj sin Dino radi u Općoj bolnici u Dubrovniku a nevjesta vodi kompletan Covid odjel u dubrovačkoj bolnici, dakle, medicinski je obrazovana osoba. Moja majka je umrla u četvrtak, u 20:45 sati navečer. U 19:10 sati taj dan je moj sin zvao iz bolnice, bio je dežurni, javila mu se doktorica koja se nije predstavila, jako je ružno sa njim razgovarala. Rekla je da ako hoće informacije o mojoj majci da mora mail poslati da mu se odobre informacije o njenim nalazima. Upitao koliko je CO2 visok, jer ako je visok, znači da je njegova nena jako loše. Ona mu je na to rekla „šta to tebi znači“, ne mogu ti telefonom reći. Na to je moj sin rekao “doći će moj dundo gore, pa recite to njemu osobno”. Ona ga je počela ismijavati riječima “šta ti je dundo (daidža, op. a.), šta ti je osobno, nauči se pričati“ i spustila mu je slušalicu – opisuje naša sagovornica razgovore sina sa doktoricom.

PRVO ODRICANJE OD NAKNADE, PA LIJEK

Šalaka-Avdić navodi da su morali više od dana čekati da se njenoj majici odobri lijek koji joj je bio neophodan.

– Mi smo čekali 30 sati sati da se majci odobri lijek koji košta 1.350 maraka. Mi bismo ih kupili dvadeset, mi smo im naglašavali da imamo novaca, ali i kad smo dobili odobrenje, doktorica je čekala mog brata da dođe i potpiše da se odriče naknade. Naravno da se odrekao, ali možete li zamisliti čime se oni bave i šta im je prioritet, dok žena umire – kaže kroz suze Šalaka-Avdić.

TUŽBA PROTIV IZETBEGOVIĆ

Zbog svega je kaže odlučila obratiti se i Sebiji Izetbegović kako bi joj se požalila na svoje iskustvo, a nakon što joj se nije javila, protiv direktorice KCUS-a podnijela je i prijavu.

– Poslije smrti majke sam trideset puta zvala Sebiju Izetbegović, nikada se nije javila. Moj odvjetnik je u četvrtak u 8:30 sati poslao tužbu gospođi Izetbegović na njen mail i mi ćemo ići s tužbom. Ne za naknadu, ne za smrt majke ili slično, nego samo da neke druge obitelji ne prolaze ovo što smo mi sedam dana prolazili – navodi u svojoj ispovijesti potresena Almira Šalaka-Avdić.

PIŠE PSD

error: Content is protected !!