U engleskom izvorniku izašlo je izdanje knjige “Haaški krivolov – Analiza dokaza o ciljevima zajedničkoga zločinačkog pothvata u predmetu IT-04-74” nedavno preminuloga prof. dr. Miroslava Tuđmana, koja opsežno upućuje na promašaje iz postupka pred Haaškim sudom protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Herceg Bosne koja su na temelju osporavanoga udruženog zločinačkog pothvata osuđena na višegodišnje zatvorske kazne, a general Slobodan Praljak počinio je samoubojstvo u sudnici, čime je i zapečatio ovo sudište, piše Večernji list BiH. Knjiga na 800 stranica od prije izvjesnog vremena može se nabaviti u tiskanom i izdanju za Kindle na stranicama online trgovine Amazona. Pri tome se na Amazonu citiraju riječi Robina Harrisa, nekadašnjeg savjetnika premijerke Margareth Thatcher.

“Miroslav Tuđman napisao je knjigu koja bi trebala biti obvezna literatura, ne samo za one koji su zainteresirani za zamršenu priču o hrvatsko-muslimanskom ratu 1992. – 1994. već i za rad Haaškog suda (ICTY) i za šire probleme, nadnacionalne kaznene pravde. ICTY je u ranijoj fazi osmislio potpuno novi koncept ‘udruženog zločinačkog pothvata’ (UZP) kako bi osigurao osuđujuću presudu ljudi za koje tužitelji smatraju da bi trebali biti kažnjeni. Prema britanskom zakonu, dokazi korišteni za osiguravanje takvih osuda ne bi bili dopušteni. ICTY je predmetna lekcija međunarodnog institucionalnoga neuspjeha. Miroslav Tuđman pokazuje nam zašto”, naveo je u recenziji povjesničar Robin Harris. 

On je u svojoj recenziji za knjigu napisao kako je zločinački pothvat uspostavljen kako bi se osudilo pojedine optužene, a da se pri tome za to nema valjanih dokaza. Uz to, prema Harrisu, Haaški sud imao je iznimno štetnu ulogu za budućnost BiH. 

“Ova ispolitizirana pravda nije bila ni politički korisna. Demoralizirao je sve manju hrvatsku zajednicu, ubrzavajući tako trend prema isključivo muslimanskom identitetu u Federaciji”, smatra Harris. 

Odvjetnica Nika Pinter, koja je u Haagu branila Slobodana Praljka, rekla je kako u knjizi nije bilo navijačkih interpretacija, za razliku od presude “šestorci” koja se temeljila na iskazima šest krajnje nevjerodostojnih svjedoka o UZP-u. “Mislim kako je to jedna, ne zato što sam bila odvjetnica u postupku, sjajna knjiga koja zbilja može poslužiti kao putokaz kako čitati presudu i kvalifikacije UZP-a kojima se barata. Presuda nije dala činjenice. Ova knjiga jest”, kazala je. 
Prof. dr. sc. Davor Derenčinović s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu naveo je u recenziji kako je Tuđman u knjizi pokazao frapantnu neargumentiranost.

“Autor argumentirano upućuje i na opsežno izdvojeno mišljenje suca Antonettija, člana Raspravnoga vijeća, koji je analizom transkripata iz Ureda bivšeg predsjednika Tuđmana zaključio da nisu dokazane teze Tužiteljstva o navodnom zajedničkom zločinačkom pothvatu u koji su bili, uz optuženike, uključeni i najviši državni dužnosnici. U pravu je autor kad na temelju niza argumenata, transkripata, izjava i sl., tvrdi da se optužnica i presuda o tom pothvatu ne zasnivaju na materijalnim činjenicama, nego na interpretacijama pisanih dokumenata, na iskazima svjedoka koji nisu neposredni sudionici određenih zbivanja, nego njihovi tumači, na ekspertizama i svjedocima teorije urote”, kaže dr. Derenčinović i zaključuje kako je Tuđmanova knjiga klasik “crne kronike” nedomišljena eksperimenta koji je nepovratno kolabirao tragičnim finalom nepravičnog suđenja u predmetu “Prlić i dr”. On ističe kako je UZP potpuno promašen te da je ICTY pokazao samodostatnost i institucionalni autizam, ignoranciju i nepoštivanje temeljnih pravnih načela, ali i povijesnih činjenica. Svojevrsnu “reklamu” za knjigu je objavom na Twitteru dao i ugledni američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić navodeći kako je riječ o “sveobuhvatnoj analizi” presude i politike Hrvatske prema BiH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!