Hrvatska avanturistica, prvakinja u ronjenju na dah i Guinnessova rekorderka Lidija Lijić-Vulić aktivirala se kako bi privukla što više ljudi da podupru inicijativu Stop Finning. 

Naime, ta je inicijativa pokrenuta početkom ove godine, a cilj joj je zabraniti trgovinu perajama morskih pasa koje se koriste za pripremu juhe popularne u Japanu, ali priprema se i u Europi, uglavnom u Španjolskoj i Portugalu. 

Ribari morske pse love na pučini, odmah im živima režu peraje i zatim ih takve ranjene i bespomoćne vraćaju u more gdje je oni neminovno ubrzo ugibaju. “Svake godine izlovi se između 63 i 273 milijuna morskih pasa, a uglavnom ih love zbog njihovih peraja. Juhu od peraje ćete nerijetko platiti i do 700 kuna, a ona sadrži svega nekoliko grama peraje”, piše na službenoj stranici inicijative.

“Teško je pridobiti ljude da potpišu ovakvu peticiju jer je teško senzibilizirati javnost na ovakve predatore, ali oni su bitan dio prehrambenog lanca”, rekla nam je Lidija koja je oborila Guinnessov rekord za najduži zaron ispod leda. Postigla je to u austrijskom jezeru Weissensee kad je preronila čak 147 metara na temperaturi od nula stupnjeva.

Inicijativa funkcionira tako da svaka država Europske unije ima kvotu potpisa koju mora zadovoljiti kako bi se novi zakon predložio na usvajanje. Hrvatska kvota je 8261 potpis, a trenutno smo na 2287 potpisa, dakle na 27.7 posto. Ukupno je potrebno skupiti milijun potpisa na razini EU, a trenutno su peticiju potpisale gotovo 194 tisuće ljudi.

Izvor:indeks.hr

error: Content is protected !!