Da je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, to svi znamo. No, postoje i ljudi kojima najpopularnija igra na planeti nije samo sporedna, nego uistinu najvažnija. I ne moraju nužno biti nogometaši i treneri. Jedan od takvih je 28-godišnji Širokobriježanin, diplomirani ekonomist Robert Hrkać. Robert je u posljednjih, nešto više od godinu dana, ostavio doslovno sve drugo po strani i dao se u životni projekat. Hrkać je nedavno dovršio veliku knjigu posvećenu nogometu, točnije enciklopediju pod imenom “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća”. O samoj knjizi i ovom projektu, za Pogled.ba govorio je sam tvorac ovog nogometnog zapisa koji ćete sasvim sigurno morati pročitati jer se radi o sublimaciji svega vrijednog spomena u nogometu od početka 2000.-tih godina. Naravno, prvo što nas je zanimalo bilo je otkud inspiracija i motiv za ovakav poduhvat i zašto baš znamenka 555?

“Da, prvo smo dužni to objasniti, te tri petice su svojevrstan hommage kultnoj emisiji ‘Petica’ koja se emitirala na HRT-u krajem prošlog i početkom ovog stoljeća” – otpočinje Robert i dodaje:
“Dugo sam vagao koja brojka će biti u pitanju i na kraju sam, poslije dugo vaganja došao do ove tri petice. To je dakle posveta kultnoj “Petici” – razjasnio nam je Robert na samom početku.

Da ne otkrivamo previše, ali ipak nam reci što ćemo sve konkretno moći naći u ovoj tvojoj knjizi?

“Knjiga je podijeljenja u 20 poglavlja. U tih dvadeset poglavlja obuhvatio sam sve važno u nogometu od 1.1. 2000. godine pa sve do početka pandemije koronavirusa. Poglavlja su podijeljena po natjecanjima, primjerice, moći ćete naći Top 100 utakmica nokaut faze Lige prvaka, Top 50 utakmica sa Svjetskih prvenstava, Top 30 s Europskih, potom utakmice Premiershipa, Serie A, hrvatskog i bh. nogometa, potom hrvatskog i domaćeg klupskog nogometa. Ukratko, ubačeno je sve najbitnije što se u nogometu dogodilo u posljednjih 20 godina.”

Koliko vremena je trebalo za jedan ovako veliki književni poduhvat?

“Traje i danas, a traje već oko 450 dana ukupno sa svime što podrazumijeva da se ovakva stvar realizira. Kada knjiga dođe na police vjerojatno ćemo biti na okruglo 500 dana rada posvećenog ovoj knjizi.”

Koliko smo shvatili, knjiga će doživjeti promociju diljem cijele regije, ne samo u Bosni i Hercegovini?

“Budući da sam ovaj projekat realizirao uz pomoć izdavačke kuće ‘Begen’ iz Zagreba, knjiga će se moći naći diljem knjižara u Hrvatskoj, naravno Bosni i Hercegovini, ali jedan broj primjeraka moći će se kupiti i u Srbiji.”

Roberte, nikad se nisi bavio nogometom, dapače, bio si košarkaš, otkud ovolika ljubav prema nogometu?

“Pa cijela priča počela je krajem devedesetih kada sam bio još mali dječak. U to vrijeme nije bilo kao danas, da je nogomet dostupan na sve načine. Kupovao se magazin ‘Nogomet’, gledala se ‘Petica’, skupljali smo sličice, a ja sam već početkom 2000. – tih godina poleo zapisivati sve važnije rezultate s velikih nogometnih natjecanja, Svjetskih i Europskih prvenstava, liga Petice a to se onda granao na mnoga druga natjecanja. Potom sam počeo igrati nogometne kvizove koji su moje znanje o nogometu digli na sasvim novu, višu razinu pa smatram da je ova knjiga jedan prirodni slijed razvoja događaja.”

Pohvalio se Robert i eminentnim novinarskim imenima koja su pisala predgovore.

” Prvi predgovor je napisao Anton Samovojska, veliki hrvatski sportski novinar, a drugi Boris Latinović koji mi je najviše pomogao u ovom cijelom projektu. Pogovore su napisali Bernard Jurišić i Leo Miler, također velika novinarska imena te prorektor sveučilišta u Mostaru Ivo Čolak koji me također usmjerio s dosta savjeta koji su itekako pripomogli izgledu konačnog produkta.”

Uz ovoliko znanje i strast koji te vežu za nogomet, pretpostavljamo da bi se volio baviti i sportskim novinarstvom?

“Sigurno je da je to jedna velika želja. Volio bih kao novinar ispratiti neko veliko reprezentativno natjecanje. Iako obožavam sav nogomet, najviše uživam u turnirskom nogometu. Svjetska i Europska prvenstva, Liga prvaka, Europska liga…volio bih jednog dana, ako se za to ukaže prigoda, ispratiti neko veliko natjecanje na način na koji to radi gospodin Anton Samovojska. To je jedna dječija želja koju bi bilo zaista lijepo pretvoriti u stvarnost jednog dana.”

Ne možemo izbjeći pitanje o našoj domaćoj Premijer ligi?
“Iskreno, od svog nogometa nju najmanje pratim, ali opet sam dovoljno upućen u to kako stvari stoje. U knjizi imam poglavlje koje je posvećeno najboljim izvedbama bh. klupskog nogometa na europskoj sceni gdje ćete moći naći europske utakmice Zrinjskog, Širokog, Sarajeva, Želje i ostalih klubova koji su BiH predstavljali u eurokupovima.”

Roberte, tvoj prvi literarni izlet odmah je krupna i velika stvar, namjeravaš li nastaviti s pisanjem?

“Svakako, postoji još nekoliko planova, ali primarno sam orijentiran na ovaj projekat za koji se nadam i duboko vjerujem da će proći i napraviti uspjeh. Vjerujem da će nogometni fanatici diljem regije prepoznati ovu knjigu jer mislim da je ovo jedna nogometna enciklopedija a mislim da neće pretenciozno zvučati ako kažem i nogometna Biblija. Radio sam istraživanja, tijekom zadnjih 20 godina ovakvih knjiga nije napisano mnogo, dapače, jako malo. Vjerujem da će svaki nogometni navijač poželjeti imati ovu knjigu bilo da navija za lokalne, bilo najveće svjetske klubove. Koje utakmice su izabrane za najveće u ovom stoljeću, volio bih da otkrijete u knjizi.” – govori ambiciozni Širokobriježanin.

Jesmo li što propustili reći pred kraj?

“Dodao bih da je knjiga posvećena svim prerano preminulim nogometašima, od pokojnih Foea, Fehera, sve do našeg Krešimira Bandića Kete, kao i to da će se “555 najvećih nogometnih utakmica 21. stoljeća” na tržištu naći do kraja ovog mjeseca.” – kazao je Robert Hrkać za kraj razgovora za Pogled.ba.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!