Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov odbacio je mogućnost rata s Ukrajinom, koju danima brine gomilanje ruskih snaga na njezinim granicama.


– Nitko ne kreće putem rata, i nitko ne prihvaća mogućnost rata, izjavio je Peskov u razgovoru na državnom kanalu Rusija 1, objavljenom navečer u Moskvi. Nitko ne prihvaća mogućnost građanskog rata u Ukrajini, dodao je i jamčio da “Rusija neće ostati ravnodušna na sudbinu rusofonih stanovnika koji žive na jugoistoku” Ukrajine, gdje od 2014. traje rat između postrojbi Kijeva i proruskih separatista.

Moskva drži da je taj rat s više od 13.000 žrtava, ukrajinski građanski rat, no Kijev i Zapad smatraju da Rusija pruža vojnu, političku i financijsku podršku pobunjenicima.

Zadnjih dana gotovo svakodnevni su sukobi sa separatistima, a istodobno Moskva gomila snage na ukrajinskoj granici zbog čega je kritziraju Kijev i nekoliko zapadnih prijestolnica.

Ukrajina drži da bi Kremlj mogao pronaći izgovor za pokretanje velike vojne operacije.

Kremlj nije demantirao ta kretanja postrojbi, ali jamči da nikome ne prijeti, već optužuje Kijev da “provocira kako bi pogoršao stanje na bojišnici”.

– Rusija poduzima sve kako bi pomogla u rješenju sukoba. I tako ćemo nastaviti, izjavio je Peskov u razgovoru.

Činilo se da su borbe u zastoju od primirja zaključenog u ljeto 2020., ali zadnjih tjedana reaktivirane su. Od početka godine ubijeno je 26 ukrajinskih vojnika, a 50 tijekom cijele 2020.

Nastavak sukoba i kretanja ruskih postrojbi potaknuli su Kijev na brojne kontakte sa Zapadom. Washington, Berlin i Pariz jamče Ukrajini podršku, a njemačka kancelarka Angela Merkel tražila je Vladimira Putina da “smanji” rusku nazočnost na ukrajinskoj granici. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!