Unatoč masovnim kampanjama cijepljenja, pandemija COVID-a ne posustaje. U svijetu se svaki dan zarazi oko 700 tisuća ljudi, od toga u Europi oko 200 tisuća. Uz cijepljenje, balansira se i između strogih i blagih restriktivnih mjera zbog kojih se prosvjedovalo u Rumunjskoj i Švicarskoj.

Švicarci su se jučer okupili na neprijavljenom prosvjedu protiv epidemioloških mjera, ali je policija rastjerala prosvjednike. U Švicarskoj je posljednjih dana broj novozaraženih u blagom porastu.

Od neprestanih restrikcija umorni su i Rumunji. Na dan kad je Rumunjska premašila milijun zaraženih koronavirusom, stotine prosvjednika okupile su se na ulicama Bukurešta.

– Okupili smo se protiv mjera koje potkopavaju naša prava i slobode. Protivimo se obaveznom cijepljenju, nošenju maske i izolaciji. Ništa se nije dogodilo nakon godinu dana restrikcija, rekao je Dumitru Balan, organizator prosvjeda.

Francuska i dalje ima najveći broj novozaraženih u Europi, više od 43 tisuće. Nije pomoglo uvođenje policijskog sata, a ni druga ograničavanja. Zdravstveni sustav je prenapregnut, a bolesnicima se događa da završe u bolnici u jednom, a probude se u drugom gradu.

– Transferi rasterećuju bolnicu jer u ovom trenutku nedostaje kreveta na intenzivnoj njezi za smještaj pacijenata s COVID-om, rekao je Stephane Gaudry, liječnik na odjelu intenzivne njege.

Društvena mreža Facebook stavila je na raspolaganje svoje sjedište u Kaliforniji za cijepljenje protiv koronavirusa. U SAD-u je prvu dozu primilo gotovo 35 posto stanovnika, odnosno 114 milijuna, dok je u Europskoj uniji cijepljeno samo 65 milijuna ljudi. SAD zasad uspijeva izbjeći znatno povećanje broja novozaraženih.

U posljednje vrijeme u Indiji se događa dramatičan porast broja novozaraženih. Druga najmnogoljudnija zemlja svijeta jučer je oborila vlastiti rekord po broju novih slučajeva, više od 150.000, zbog čega je u New Delhiju uveden policijski sat.

Kroz treći val pandemije prolazi i Brazil koji, ovisno o danu, ima i do 90.000 novozaraženih.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!