Pogreb princa Filipa, supruga britanske kraljice Elizabete II., održat će se u subotu, 17. travnja, u 15 sati po lokalnom vremenu u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsoru, gdje je u petak i preminuo, objavila je Buckinghamska palača.

Privatnu ceremoniju prenosit će televizija, a nazočit će i princ Harry, koji živi u Kaliforniji, ali ne i njegova trudna supruga Meghan Markle, objavljeno je.

Minutom šutnje na početku obreda u cijeloj zemlji odat će se počast preminulom princu.

Vojvoda od Edinburgha, u skladu s njegovim željama, neće imati državnički pogreb, niti će njegovo tijelo biti izloženo prije pogreba u dvorskoj kapeli.

Plotuni u čast princa Filipa ispaljeni diljem Velike Britanije

Diljem Velike Britanije ispaljeni su počasni plotuni u povodu smrti princa Filipa, za kojeg sa svih strana stižu priznanja da je bio oslonac i snaga kraljici Elizabeti II. tijekom njezine rekordno duge vladavine.

Ispred kraljevskih rezidencija ljudi polažu bukete cvijeća kako bi odali poštovanje 99-godišnjem princu i vojvodi od Edinburgha koji je preminuo u petak ujutro.

Na službenom Twitter profilu kraljevska je obitelj objavila poruku kraljice svom suprugu na njihovu 50. godišnjicu vjenčanja 1997.

– On je, jednostavno rečeno, moja snaga svih ovih godina i ja, kao i njegova cijela obitelj, ova zemlja i brojne druge zemlje, dugujemo mu više nego što bi on to ikada tražio, dugujemo mu više nego što ćemo ikada znati, napisala je kraljica koja je već 69 godina na prijestolju.

Oružane snage ispalile su u podne počasne topničke salve u većem broju gradova, uključujući London, Edinburgh, Cardiff, Belfast i Gibraltar, objavilo je Ministarstvo obrane, javlja BBC.

Brodovi kraljevske mornarice na moru, uključujući HMS Diamond i HMS Montrose, također su ispalili plotune u čast vojvode koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata služio kao pomorski časnik i obnašao dužnost lorda visokog admirala.

Zvono na Westminsterskoj opatiji zazvonilo je 99 puta, a zastave na Buckinghamskoj palači i vladinim zgradama spuštene su na pola koplja.

Kako je priopćio College of Arms, koji kraljevskoj obitelji pomaže u organizaciji važnih događaja, tijelo princa Philipa počivat će u dvorcu Windsor prije nego što počne svečani kraljevski pogreb u dvorskoj kapeli sv. Jurja.

Princ FiIip i kraljica Elizabeta vjenčali su se prije 73 godine, a on bi u lipnju napunio 100 godina.

Grčki princ Filip oženio je Elizabetu 1947. i prvi je koji joj je rekao za smrt njezina oca pet godina poslije dok su bili u Keniji, nakon čega je ona postala kraljica sa samo 25 godina.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!