Volonteri Let’s Do It tima, u suradnji s Info centrom Evropske unije u Bosni i Hercegovini, danas su posadili drveće u deset gradova širom BiH u okviru kampanje „Naša planeta, naša budućnost“.

Timovi su posadili više od 6.000 novih sadnica u Sarajevu, Tuzli, Doboj Istoku, Bihaću, Ljubuškom, Goraždu, Bijeljini, Donjem Vakufu, Srebrenici i Olovu.

U zavisnosti od predjela u kojem se sadilo, korištene su različite vrste drveća, pa su tako prilikom sadnje u urbanim sredinama korištene ukrasne vrste drveća kao što je japanska trešnja, crvenolisna šljiva i crveni hrast, a prilikom ekološkog pošumljavanja sadnice bijelog i crnog bora.

Uvažavajući trenutne epidemiološke preporuke i sigurnost volontera, sve aktivnosti su provedene uz ograničen broj sudionika.

– Nakon uspješne suradnje i realiziranih akcija sadnje u listopadu prethodne godine, raduje nas činjenica da smo opet zajedničkim snagama obogatili našu zemlju novim sadnicama drveća. Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja sa najvećim udjelom šume i raznolikošću šumskih vrsta u Europi, i to je blagodat koju moramo čuvati i obnavljati. Pored toga što nam drveće daje kiseonik potreban za opstanak, ne smijemo zaboraviti ni druge višestruke koristi koje šume imaju za nas i našu zemlju – poručili su iz Let’s Do It tima.

Sadnice u svih 10 gradova i sav potrebni materijal za sadnju osiguran je u suradnji sa Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini.

– Efikasno pošumljavanje, očuvanje i obnavljanje šuma povećava potencijal šuma za apsorbiranje i skladištenje CO2, promoviše bioekonomiju i smanjuje utjecaj i obim požara te štiti biodiverzitet. Zbog toga zaštitimo šume, pluća života jer naša planeta naša budućnost – zaključili su  mladi volonteri Let’s Do It tima.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!