Točno u podne po lokalnom vremenu u subotu počela je na britanskom kopnu i moru odjekivati počasna paljba u počast princu Philipu, suprugu kraljice Elizabete II., koji je u petak ujutro preminuo u dvorcu Windsor u dobi od 99 godina.

Sinkroniziranu paljbu 41 plotuna predvodio je razarač “Diamond” koji se smatra draguljem kraljevske ratne mornarice.

Taj je brod, sa zastavom na pola koplja, u petak isplovio iz Portsmoutha i započeo počasnu paljbu u Engleskom kanalu, a pratili su je, svake minute, od podne, artiljerijski plotuni u Londonu, Edinburghu, Cardiffu, Belfastu i na Gibraltaru.

image

Pokojni princ Philip bio je priznati mornarički časnik koji se s britanskom kraljevskom mornaricom sudjelovao u Drugom svjetskom ratu, a uspješne mornaričke karijere se nakon 14 godina odrekao kako bi bio potpora svojoj supruzi kad je postala kraljica.

TOPOVI IZ PRVOG SVJETSKOG RATA

Na jednoj od dviju londonskih lokacija odakle su ispaljeni počasni plotuni, poznatoj kao Parade Ground, u paljbi je sudjelovala kraljevska konjička artiljerija.

Iz vojarne Woolwich na Parade Ground je izašao i 71 konj, od kojih je njih 36 vuklo šest topova koji datiraju iz Prvog svjetskog rata.

image

Isti topovi sudjelovali su u počasnoj paljbi na dan vjenčanja tada princeze Elizabete i Philipa 1947. godine, i šest godina kasnije tijekom njezine krunidbe.

PIŠE M. Č./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!