Kraljica Elizabeta II. bila je pored svog supruga, princa Philipa, s kojim je bila u braku više od 73 godine, u trenutku njegove smrti u petak ujutro u njegovom apartmanu u dvorcu Windsor.

Premda iz Buckinghamske palače odbijaju govoriti o detaljima njegove smrti, točno dva mjeseca i jedan dan prije Philipovog stotog rođendana, navodno se već ozbiljno narušeno zdravlje kraljičinog supruga pogoršalo tijekom noći u četvrtak.

No bilo kakve razgovore o tome da ga se prebaci u bolnicu kraljica Elizabeta je brzo odbila, pretpostavlja se da je i Philipova želja bila da umre kod kuće, a ne u bolničkom krevetu.

image

Preminuo je mirno, u vlastitom krevetu, uz svoju voljenu Lilibet, kako je milja zvao suprugu Elizabetu od onih dana kad se, dok su još bili tinejdžeri, rasplamsala njihova ljubav.

KORAK IZA, UVIJEK UZ NJU

Philip je svoj bračni život proveo jedan korak iza supruge, britanske vladarice, ali on je bio glava obitelji.

Kako je napisao jedan od njegovih biografa “kraljica je nosila krunu, ali njezin suprug je nosio hlače”. To je partnerstvo uspješno funkcioniralo desetljećima tijekom brojnih kriza s kojima su se suočavali.

image

Princ Charles, koji je došao u Windsor čim mu je javljeno da je njegov otac preminuo, napustio je dvorac nekoliko sati nakon službene objave Philipove smrti koja se dogodila točno na 16. godišnjicu njegovog vjenčanja s vojvotkinjom Camillom.

Izvori bliski kraljevskoj obitelji tvrde da je Charlesa tješila činjenica da je s ocem bio u redovitijim kontaktima posljednjih mjeseci nego ikad prije i da su jedan drugome rekli sve što je trebalo reći.

CHARLES GA JE JEDINI POSJETIO

Charles je bio i jedini član kraljevske obitelji koji je posjetio Philipa dok je bio mjesec dana u bolnici zbog srčanih problema, a bio je u Windsoru s roditeljima i tijekom Uskrsa.

image

Članovi kraljevske obitelji nisu osobno u javnosti reagirali nakon objave smrti princa Philipa, ali su u petak navečer na BBC-ju emitirani ranije snimljeni razgovori s njegovom djecom, Charlesom, Anne, Andrewom i Edwardom.

Oni su govorili o svome ocu prisjećajući se njegovog smisla za humor, izvanredne potpore koju je pružao njihovoj majci, kraljici Elizabeti, tijekom njezine vladavine, kao i njegovog iznimnog rada s nizom humanitarnih i drugih organizacija.

Princeza Anne je, između ostaloga, rekla kako će život bez njega biti potpuno drugačiji.

PIŠE M. Č./slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!