Održana je sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a, a i danas je u fokusu bila epidemiološka situacija, odnosno aktivnosti Stožera na suzbijanju rasta broja zaraženih.

Predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković danas je poslijepodne, odgovarajući na novinarska pitanja nakon sjednice, među ostalim komentirao dogovor Hrvatske i 12 članica Europske unije oko kriterija za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista. Plenković je rekao kako je riječ o poticaju da se ubrzaju procesi, ali da je u ovom trenutku teško reći hoće li procedura zbog inicijative trajati kraće od predviđena tri-četiri mjeseca.

– Te procedure imaju svoje vrijeme, to je zakonski tekst, prema tome, on mora proći sve ono što je uobičajeno, rekao je Plenković, a na novinarsko pitanje bi li se zbog trajanja procedure moglo dogoditi da te putovnice “preskoče” ovu sezonu odgovorio je:

– Ja mislim da bi se to moglo do ljeta riješiti.

Komentirajući HNB-ovo revidiranje projekcije gospodarskog rasta za ovu godinu s 4,9 na 5,9 posto, rekao je kako vjeruje da ćemo taj rast ostvariti.

– Naravno, puno toga će ovisiti o turističkoj sezoni i okolnostima koje će dinamizirati prihode, pa i rast BPD-a, rekao je Plenković.

Upitan hoće li mjere u Primorsko-goranskoj županiji uspjeti spasiti turističku sezonu, Plenković je rekao kako smo još daleko od prave, pune turističke sezone te izrazio uvjerenje da će slične mjere koje poduzimaju stožeri u svim priobalnim županijama donijeti rezultate.

Plenković je rekao kako je njihova procjena da bismo s dozama koje bi trebale stići prema planu trebali cijepiti oko 55 posto odrasle populacije do kraja lipnja, dodajući da bi to bilo 70 posto da su stigle sve pošiljke AstraZenecina cjepiva koje su bile planirane.

Plenković je rekao i kako se nastavlja dijalog s veledrogerijama o dugovima te je poručio kako je uvjeren da će rezultat razgovara otkloniti bilo kakve nedoumice kod onih koji još nisu pustili svoje proizvode u dostavu.

Plenković se dotaknuo i COVID dodatka za umirovljenike. Još jednom je odbacio tezu oporbe da je riječ o predizbornom potezu.


Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!