Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za ožujak ove godine iznosi 2.106 KM i za 114,44 KM je skuplja od potrošačke košarice za prethodni mjesec.

Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za siječanj ove godine iznosila je 947 KM (posljednji podatak koji je objavio  Federalni zavod za statistiku) i za 46 KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 44,97 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku košaricu čine: prehrana (44,6 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj košarici), stanovanje i komunalne usluge  (14,8 posto), higijena i održavanje zdravlja (8,9 posto), obrazovanje i kultura (5,2 posto), odjeća i obuća (14,2 posto), prijevoz (6,6 posto) te održavanje domaćinstva 5,7 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj košarici).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za 12 stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, priopćeno je iz Službe za informiranje SSSBiH. 

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!