Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je Europska agencija za lijekove zatražila hitan sastanak s predstavnicima farmaceutske tvrtke Johnson & Johnson, te će sastanak biti održan tijekom današnjeg dana. 

Američke zdravstvene agencije preporučile su privremeno zaustavljanje cijepljenja cjepivom Johnson & Johnsona nakon što se kod šest osoba pojavio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške, a tvrtka Johnson & Johnson objavila je kako će odgoditi uvođenje svog cjepiva protiv COVID-a u Europi. Prema najavama, prve doze toga cjepiva u Hrvatsku su trebale stići sutra.

Savjetnički odbor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) sastat će se u srijedu kako bi pregledao slučajeve povezane s cjepivom Johnson & Johnsona, dok će Agencija za hranu i lijekove (FDA) pregledati analizu, poručile su te dvije agencije u zajedničkom priopćenju. 

Johnson & Johnson u međuvremenu će odgoditi uvođenje svog cjepiva u Europi.

– Sigurnost i dobrobit ljudi koji upotrebljavaju naše proizvode naš su glavni prioritet, priopćili su iz tvrtke Johnson & Johnson, podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 milijuna doza njihova cjepiva protiv COVID-a otkako je odobreno potkraj veljače.

Iz Europske komisije su poručili da su u kontaktu s tom tvrtkom kako bi dobili objašnjenje za to odluku.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na upit o slučajevima zgrušavanja krvi kod pacijenata koji su primili cjepivo tvrtke Johnson & Johnson odgovorila je kako čeka izvješća Europske agencije za lijekove (EMA) i Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) te prati globalnu bazu podataka neželjenih pojava.

Svih šest cijepljenih kod kojih su zabilježene nuspojave žene su u dobi između 18 i 48 godina, a simptomi su se pojavili šest do 13 dana nakon cijepljenja. U svim slučajevima nastale su cerebralna venska sinusna tromboza (CVST) i trombocitopenija (manjak krvnih pločica – trombocita). CDC i FDA navode da je takav ishod nakon cijepljenja ekstremno rijedak.


Jedna je žena umrla, a druga je u teškom stanju hospitalizirana u Nebraski, objavio je New York Times.

Cijena dionice tvrtke Johnson & Johnson pala je za 3%. 

Potez američkih regulatora slijedio je manje od tjedan dana nakon što je europski regulator za lijekove rekao da pregledava slučajeve pojave krvnih ugrušaka kod četiriju osoba u SAD-u koje su primile to cjepivo.

Farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson počela je u ponedjeljak s isporukom cjepiva Europskoj uniji i do kraja lipnja trebala je isporučiti 55 milijuna doza, a u trećem tromjesečju dodatnih 120 milijuna doza. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza tog cjepiva.

Australija trenutačno ne planira dodati J&J-ovo cjepivo protiv koronavirusa u svoj imunizacijski program, priopćile su vlasti u utorak. Ta zemlja odustaje od nabave cjepiva koja su potencijalno povezana sa slučajevima pojave krvnih ugrušaka.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!