Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, rekao je u večerašnjem HTV-ovom Dnevniku kako je ta komora podržala kaznenu prijavu zbog javnog pozivanja na mržnju i nasilje protiv Jelene Veljače i Nataše Janjić Medančić jer je dosta da socijalni radnici šute.

One su prijavljene zbog svojih objava na društvenoj mreži nakon objave vijesti o zlostavljanju djevojčice Nikoll, čija je smrt potresla hrvatsku javnost.

– Socijalni radnici su kroz sve ovo vrijeme radili. Tiho radimo svoj posao, mislim da je došlo vrijeme da sad stanemo i kažemo “Dosta je toga” jer stvarno više nema smisla da nas neke javne osobe tako unaprijed osude i zapravo nam daju lekcije, rekao je Ilijaš.

Smatra da objava Nataše Janjić Medančić na Facebooku nakon prijave zapravo nije bila isprika.

– Vrlo bih joj jasno poručio da nismo ni ignoranti, a nismo ni smrdljivi, poručio je Ilijaš referirajući se na riječi upotrebljene u spornim objavama. Istaknuo je kako je glumica sama za sebe rekla da se ne razumije u rad Centra za socijalnu skrb.

Smatra kako takvi komentari ne vrijeđaju samo socijalne radnike, već i cijelu lepezu stručnjaka. 

– Mislim da je dosta da nam sustav kroje ljudi koji za to nisu kvalificirani, rekao je Ilijaš.

Socijalna radnica bit će raspoređena na drugo radno mjesto

10 dana nakon smrti djevojčice Nikoll, predstavnici Komore više od 4 sata razgovarali su sa socijalnom radnicom iz centra u Novoj Gradiški pod čijom je ingerencijom bila obitelj. Ona neće više raditi u odjelu za djecu, mlade i obitelj, bit će raspoređena na drugo radno mjesto.

– I sama je to tražila. Usuglasili smo se oko toga, rekla je Marija Jugović, v. d. ravnateljice Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Dodala je kako i svi drugi članovi tog tima koji budu mogli više neće raditi na tom odjelu.

Predsjednica udruge socijalnih radnika Štefica Karačić otkrila je što se s djetetom događalo samo tjedan prije tragedije. 

– Nakon što je uočena regresija, tada se i reagiralo. Regresiju nije uočio samo stručni tim, nego su regresiju prijavili i članovi obitelji, dakle, roditelji, baka i drugi koji su imali uvid u to da se nešto s djetetom događa. To je bilo oko tjedan dana prije tragičnog ishoda i počelo se raditi na tome. Dakle, nije se zanemarila ta informacija niti to saznanje, rekla je Štefica Karačić.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!