Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor o kriterijima za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista, priopćeno je u ponedjeljak u Beču.

Naš je cilj zelenu putovnicu brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA. Ona je rekla da je riječ o pitanju opstanka za europski turizam.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje zelene putovnice koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja.

Zelena putovnica preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od prijave za let u zračnoj luci do posjeta seoskoj gostionici, rekla je austrijska ministrica turizma.

Ona je naglasila da se u svakom slučaju želi izbjeći da se ta vrsta dokumenta tretira kao prisila na cijepljenje.

Osjetljivi zdravstveni podaci nositelja zelene putovnice bi isto tako ostajali u zemlji podrijetla i ne bi se pohranjivali centralno na razini EU-a. Daljnji cilj je i usklađivanje primjene zelene putovnice s trećim zemljama.

Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!