Predsjednik Federacije BiH i dopredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara u intervjuu za portal politika24.net ocjenjuje mjere koje Vlada FBiH poduzima kako bi pomogla gospodarstvenicima i stanovništvu FBiH,  komentira najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o „razbijanju okova“ nakon izbora 2022. godine,  govori o  predviđanjima oko izmjena Izbornog zakona u naredno vrijeme, govori o dinamici rada Radne grupe u svezi Federacije BiH,  objašnjava što će se dogoditi ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona do 2022. godine, te iznosi svoja očekivanja od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta

www.politika24.net: Nalazimo se u pandemiji koronavirusa. Gospodarstva svih zemalja su ugrožena. Kako ocjenjujete mjere koje Vlada FBiH poduzima kako bi pomogla gospodarstvenicima, odnosno stanovništvu FBiH?

Vlada Federacije BiH uradila je puno, obzirom na sredstva koja ima na raspolaganju. Od samog početka pandemije govorim da je, uz poštivanje mjera, nužno osigurati funkcioniranje gospodarstva, jer nijedna mjera Vlade ne može nadoknaditi gospodarsku aktivnost. U zadnje vrijeme često čujemo komentare kako bi najbolje bilo sve zatvoriti i da bi time sve bilo riješeno, smanjio bi se broj zaraženih, a samim tim i pandemija. To zasigurno treba biti zadnja mjera i prihvatljiva je u slučaju drastičnog pogoršanja epidemiološke situacije. Jer ni u jednoj državi potpuno zatvaranje nije zaustavilo epidemiju. S druge strane, naša ekonomija je slaba i teško da bi izdržala još jedno zatvaranje bez težih posljedica, a posebno na broj uposlenih. Također, trebamo biti svjesni da proračun Federacije BiH nije toliko velik da bi se moglo ići  sa značajnijim potporama gospodarstvu. Unatoč pandemiji, ne možemo obustaviti gospodarsku aktivnost, jer bi time ugrozili mnoga radna mjesta, a to bi dodatno otežalo i ovako teško ekonomsko – socijalno stanje u Federaciji BiH i BiH.

 www.politika24.net: Kako komentirate najave lidera SDA Bakira Izetbegovića o „razbijanju okova“ nakon izbora 2022. godine? Što se krije iza jedne takve izjave?

Čitava bošnjačka politička elita zagovara dominaciju muslimana – Bošnjaka kroz građanski model, jer smatraju da Bošnjaci po popisu iz 2013. čine relativnu većinu u BiH i misle da na to imaju pravo. Svjesni su da po postojećim ustavima F BiH i BiH to ne mogu i zato traže promjenu koncepta uređenja F BiH i BiH ravnopravnih konstitutivnih naroda u građanski putem kojeg bi većinski narod apsolutno vladao. Na sličan način, devedesetih nisu prihvatili mirovne sporazume za BiH i uveli nas u krvoproliće rata. Ako tvrde da nije moguć miran razlaz u BiH onda moraju biti svjesni da nije moguć miran proces promjene koncepta uređenja države. Pogotovo što je postojeće uređenje dio mirovnih sporazuma kojima je zaustavljen rat a djeluju tako kao da ga prizivaju. To ponekad i najavljuju da su spremni za drugo poluvrijeme i da namjenska industrija radi za izvoz i za ne daj Bože…, a u kojoj nikakvog nadzora nemaju nebošnjaci.

Predvodnik takvih djelovanja je Bakir Izetbegović koji svojim izjavama otvoreno najavljuje potpuno isključivanje hrvatskog konstitutivnog naroda u upravljanju sudbinom ove države i sudbinom svog naroda, odnosno brisanje hrvatskog naroda kao političkog subjekta, kako u Federaciji BiH, tako i u državi BiH. Takvim izjavama žele prevariti javnost i opravdati svoje antidaytonsko djelovanje koje je suprotno Ustavu FBiH i BiH.  Žele uspostaviti građansku državu kako bi većinskom bošnjačkom narodu osigurali samostalno upravljanje državom bez ikakvih smetnji konstitutivnih naroda Hrvata ili Srba.

www.politika24.net: Kakva su Vaša predviđanja oko izmjene Izbornog zakona u naredno vrijeme? Održavaju se konkretni sastanci, u posljednje vrijeme formirane su i radne grupe. Očekujete li konačan dogovor?  Zašto bošnjačke stranke izbjegavaju provedbu sporazuma iz lipnja prošle godine?

Jasno je da će SDA i druge bošnjačke stranke učiniti sve da odugovlače proces razgovora i pregovora kako se do izbora ne bi promijenio Izborni zakon. I, upravo iz tog razloga im ne odgovara provedba sporazuma iz lipnja  prošle godine, jer se taj sporazum odnosi upravo na izmjene Izbornog zakona. HDZ BiH, od samog početka pregovora, pokazao je spremnost i volju za iznalaženjem rješenja sukladnih ustavu i zakonu, odnosno provedbu Odluke Ustavnog suda BiH, rješenja kojima će se osigurati ustavna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda. Međutim, očito je da SDA to ne odgovara, da se ne uklapa u njihov plan „skidanja okova“, te na sve moguće načine nastoje izbjeći izmjene Izbornog zakona. HDZ BiH neće odustati i dalje će pregovarati i dogovarati. jer samo tako možemo postići kompromis i napredak po pitanju izmjena Izbornog zakona.

Što se tiče radnih grupa i pregovora, predvodim izaslanstvo HDZ-a BiH u radnoj grupi u svezi Federacije BiH, te mogu kazati da kontinuirano održavamo sastanke na kojima razmatramo svu problematiku u Federaciji BiH i moguća rješenja.

www.politika24.net: Nadamo se da će u BiH doći do promjene Izbornog zakona do 2022. godine. No, što ukoliko se to do tada ne dogodi, kakva su Vaša predviđanja?

Ponavljam, HDZ BiH neće odustati od izmjena Izbornog zakona i zasigurno će dati sve od sebe da toga i dođe. Međutim, ukoliko se to ne dogodi, bojim se da bi Hrvati kao politički subjekt izgubili svoju političku poziciju u Federaciji BiH i BiH. Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, to će omogućiti SDA da ostvari svoj plan, da popuni Domove naroda u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH, a da o izboru za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ne govorim. Ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona, izjave Bakira Izetbegovića o tome da većina treba vladati manjinom će se ostvariti. Ovo nije nikakvo zastrašivanje, ovo su samo činjenice. I koliko god smo nekome dosadili s pričom o izmjenama Izbornog zakona, moramo shvatiti da samo na taj način možemo osigurati ustavnu ravnopravnost hrvatskog naroda i izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti. HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko HNS-a BiH naći će načina da zaštiti suverenitet hrvatskog naroda ukoliko on bude pogažen nakon izbora 2022. uspostavom vlasti u Federaciji BiH bez predstavnika Hrvata.

www.politika24.net: Što očekujete od novog visokog predstavnika Christiana Schmidta?

Od novog Visokog predstavnika očekujem jedan zaokret u ponašanju u odnosu na trenutnog i pozdravljam inicijativu Njemačke da se promijeni Visoki predstavnik. Nadam da će novi imati više sluha za stvarne probleme u Federaciji BiH i BiH, da će bolje razumjeti odnose među konstitutivnim narodima i da će doprinijeti stvaranju uvjeta za zatvaranje Ureda Visokog predstavnika, odnosno pomoći da se integriramo u Europsku uniju. Nijedna međunarodna institucija, a ni dužnosnik ne bi trebali isključiti dogovor političkih predstavnika u BiH, niti davati prednost jednima ili drugima, nego pomoći postizanju dogovora.

Izvor:politika24.net

error: Content is protected !!