Ulicama glavnog grada BiH nakon akšam namaza prošetao je fotoreporter portala Klix.ba i zabilježio neobičan prizor. Primjetno je tek nekoliko prolaznika, a na mjestima gdje smo na početku svakog ramazana navikli vidjeti veliki broj vjernika sada je poprilična pustoš, piše Klix.ba.

Ovo je drugi put da sveti mjesec vjernici dočekuju u pandemiji zbog čega su u svojim domovima sinoć klanjali teraviju. Ovaj namaz bi klanjali u džamijama da nisu na snazi ograničenja zbog koronavirusa poput zabrane javnog okupljanja i nedavno uvedene mjere policijskog sata od 21:00 do 5:00 sati ujutro.

Osim toga, kako bi se spriječilo širenje zaraze, Islamska zajednica u BiH je donijela instrukcije o organizaciji vjerskih aktivnosti u izvanrednim okolnostima za vrijeme ramazana. Tako će imami i mujezini u džamijama klanjati osam rekata teravije bez noćnih namaza.

Samim time, ni iftari neće biti kao nekadašnji na kojima se u većini slučajeva okupljao veći broj vjernika, pa je tako ove godine takva vrsta okupljanja ograničena samo na užu obitelj.

Zbog drugačijeg ambijenta u kojem je dočekan mubarek mjesec, na sarajevskim ulicama je primjetan znatno manji broj prolaznika koji su ionako žurili kućama s obzirom na to da su fotografije nastale malo prije nastupanja policijskog sata.

Iako su vrata Begove džamije bila otvorena, u njenom haremu je zatečeno nekoliko građana kako fotoaparatom pokušavaju dočarati atmosferu prve noći ramazana.

Ipak, usprkos svemu, pandemija nije promijenila duh ramazana te se od vjernika očekuje da se uz suzdržavanje od jela i pića suzdrže i loših riječi i djela, a mjesec posta ispune ibadetom i dobročinstvom.

Redakcija portala Klix.ba svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju.

Budite dobro i ostanite u kućama zajedno sa svojim porodicama kako biste sačuvali svoje i zdravlje svih ljudi.

Tekst je preuzet sa portala klix.ba, a Radio Ljubuški se pridružuje željama koje je izrazila redakcija Klixa muslimanskim vjernicima.

error: Content is protected !!