Probadanje u prsima može biti simptom stanja koji nemaju previše veze sa srcem, a može biti i prvi pokazatelj srčanog udara.

Važno je reagirati na ovu oštru bol, pratiti druge simptome i po potrebi nazvati hitnu pomoć ili otići kod liječnika.

Kako prepoznati probadanje u prsima?

Probadanje u prsima je oštra bol koja se pojavi odjednom, a može se osjetiti u sredini, na lijevoj ili na desnoj strani prsa. Postoji više razloga zašto dolazi do probadajuće boli, a većinom se radi o bezopasnom simptomu. Potrebno je odrediti na kojem dijelu prsa se osjeti bol, koliko je intenzivna te je li praćena drugim pojavama. Upravo će ti segmenti biti važni kod postavljanja ispravne dijagnoze.

Probadanje može biti znak srčanog udara, ali jednako tako i gastritisa. Ovo su još neki od mogućih razloga probadanja u prsima:

1. Srčani udar

Kod srčanog udara bol se javlja u središtu ili na lijevoj strani prsa, a radi se o iznenadnoj, oštroj boli. Bol se može proširiti i na područje ramena, lijeve ruke, vrata ili vilice. Osim boli, kod srčanog udara može se javiti i preznojavanje, pritisak u prsima, mučnina ili povraćanje. Bol traje nekoliko minuta, a može nestati te se ponoviti. Ako primijetite ove simptome, odmah nazovite hitnu pomoć.

2. Žgaravica

Kod žgaravice može doći do boli u sredini prsa kada se želučana kiselina vraća iz želuca u jednjak. Žgaravicu prati i nemiran želudac, nadutost, žarenje u grlu, podrigivanje i vjetrovi, kao i kiseli okus u ustima nakon podrigivanja. Refluks je čest razlog boli u prsima.

3. Perikarditis

Perikarditis je upala perikarda (tanka membrana tkiva koja okružuje srce). Ovo stanje izaziva oštru bol u sredini prsa ili na lijevoj strani prsa, a bol se pogoršava kod dubokog udaha ili ležanja. Osim boli, kod perikarditisa se javlja i teško disanje, pritisak u prsima, slabost, blaga temperatura, naticanje nogu ili trbuha. U određenim slučajevima je kod ovog stanja potrebna hospitalizacija.

4. Problemi s plućima

Bol u prsima može biti i simptom plućne embolije ili ugruška u plućima, a ostali simptomi su kašalj, blijeda koža te kratak dah. Osim toga probadanje u prsima se može pojaviti i kod upale pluća, kolapsa pluća, infekcije pluća ili napadaja izazvanih astmom.

5. Napadaji panike

Napadaji panike nastaju kao posljedica velikog straha ili stresa. Simptomi koji prate napadaje su oštra, probadajuća bol u prsima, kratkoća daha, znojenje, drhtavica, trnci u udovima, vrtoglavica, mučnina i ubrzani rad srca. Važno je da osoba prepozna kako se radi o trenutnom stanju koje će proći i proba se smiriti.

6. Ozljeda

Bol u prsima može se pojaviti i zbog određenih ozljeda kao što su istegnuće mišića ili slomljeno rebro. Do ove boli dolazi i nakon jačeg treninga ili podizanje velikih težina. Također, probadanje se može javiti kao posljedica kostohondritisa.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kod pojave oštre boli praćene kratkim dahom i pritiskom u prsima, potrebno je nazvati hitnu pomoć jer se može raditi o srčanom udaru. Ako se probadajuća bol u prsima javlja često, bez nekog razloga, posjetite liječnika. Ovo može biti znak problema ili bolesti srca ili pluća. Liječnik može napraviti određene pretrage kao što su rendgen pluća, EKG ili krvne pretrage kako bi otkrio koji je pravi uzrok bolova.

Zaključak

Probadanje u prsima može se javiti na lijevoj strani prsa, kao i u samoj sredini. Razlozi mogu biti različiti, od posljedica malo intenzivnijeg treninga i istegnutog mišića do srčanog udara. Potrebno je uočiti postoje li i drugi simptomi uz oštru bol u prsima i po potrebi reagirati i posjetiti hitnu pomoć ili liječnika opće prakse.

Izvor:N1

error: Content is protected !!