Sjedinjene Američke Države rasporedit će dodatnih 500 pripadnika američke vojske u Njemačku, najavio je ministar obrane Lloyd Austin,  što je zaokret u odnosu na plan bivše administracije o povlačenju snaga.

– Obustavili smo planove o povlačenju snaga, potvrdio je Lloyd Austin na konferenciji za novinare u Berlinu, održanoj zajedno s njemačkom kolegicom Annegret Kramp-Karrenbauer.

Istaknuo je da odluka o slanju dodatnih 500 pripadnika američke vojske govori o razini partnerstva i američke privrženosti NATO-u. 

– Dodatne snage ojačat će odvraćanje i obranu u Europi, rekao je američki ministar obrane.

– Učinit ćemo sve što je u našoj moći da američki vojnici i njihove obitelji u Njemačkoj pronađu svoj drugi dom, izjavila je  Kramp-Karrenbauer. Istaknula je da je slanje dodatnih američkih vojnika jak signal zajedništva. 


Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je imao zategnute odnose sa svojim saveznicima u NATO-u, najavljivao je da će povući 12.000 pripadnika američke vojske iz Njemačke, u kojoj je stacioniran najveći broj američkih snaga u Europi, njih 35.000.

Novi američki predsjednik Joe Biden zaustavio je takve namjere.

Moguć je dogovor vezano za projekt plinovoda Sjeverni tok II.

Ministrica Kramp-Karrenbauer naznačila je spremnost Njemačke u pronalaženju kompromisa u vezi sa spornim projektom plinovoda Sjeverni tok II, koji bi iz Rusije trebao dopremati plin u Njemačku i Europu. Zauzela se za to da se isporuka plina iz Rusije uvjetuje određenim zahtjevima prema Moskvi.

– Mi moramo transport plina povezati s time kako će se ponašati Rusija, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Projektu Sjeverni tok II protive se Joe Biden, kao i njegov prethodnik, ali i neke članice Europske unije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!