Slovenija bi idućeg tjedna mogla ukinuti restrikcije putovanja izvan svojih statističkih regija i olakšati putovanja u inozemstvo, najavio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

– S obzirom na izuzetno dobro suradnju građana i poštovanje pravila za vrijeme zadnjeg zatvaranja, mislim da ćemo krajem ovog tjedna odlučivati o mogućem otvaranju granica statističkih regija, kazao je Aleš Hojs u emisiji “Dobro jutro” Slovenske televizije.

U ponedjeljak je isteklo 11-dnevno zatvaranje koje je donijelo smirivanje epidemiološke situacije te je ukinut niz ograničenja, no zadržana je mjera zabrane napuštanja granica statističkih regija, osim u izuzetnim slučajevima, npr. zbog posla i hitnih potreba.

– To je odlučeno jer je zemlja još u crvenoj fazi epidemije, ali se približavamo stanju kad ta mjera više neće biti potrebna, izjavio je jutros Hojs.

Izrazio je optimizam da će se, vezano za putovanja u inozemstvo, stanje poboljšati do početka ljeta, iako je epidemiološka situacija u Europi još teška, no najavio je moguće olakšice za neke kategorije građana. 

Hojs je ocijenio da će procijepljenost stanovništva do ljeta biti tako visoka da će odmori u inozemstvu biti mogući. Rekao je kako je u tom pogledu optimističan, no upozorio je da se stanje u Hrvatskoj, omiljenoj destinaciji Slovenaca, pogoršava. 

– Upitno je kakvo će biti stanje u Hrvatskoj, gdje se stanje pogoršava. Zatvaraju terase i kafiće, jer očito zadnji pokušaj olakšanja mjera nije najbolje završio, izjavio je slovenski ministar.

Hojs je ipak najavio ublažavanje mjera za putovanja u Hrvatsku za slovenske rezidente koji u Hrvatskoj imaju nekretnine ili plovila.

– Trenutačno za njih postoji mogućnost izlaska iz Slovenije i povratka u roku 12 sati za neophodne poslove, ali se razmatra da bi oni kroz dva tjedna mogli prelaziti bez vremenskog ograničenja. Sve to uz preporuku da izbjegavaju riskantna druženja i okupljanja, te uz negativan test na koronavirus, prema pravilima koja vrijede i za radne migrante, kazao je Hojs. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!