Početkom proljeća i padom vodostaja rijeke Drine uočene su nove grupe migranata na području sjeveroistočne Bosne. Migranti se kreću u grupama od deset do dvadeset članova.

Glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican kaže da je od početka godine Postrojba granične policije Zvornik odvratila više od 600 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice.

Ona podsjeća da ta postrojba u zoni svoje odgovornosti, 24 sata dnevno raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim sredstvima koja su ograničena i nedovoljna za potpunu zaštitu granice, obavlja nadzor državne granice u dužini od 165 km.

-Manjak kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta predstavlja najveći problem i kada bi se Graničnoj policiji osiguralo više policijskih službenika i više specijalističke opreme, na što GPBiH godinama upozorava i zahtijeva pomoć od nadležnih tijela, tada bi se učinkovitije štitila državna granica, a s jednim policajcem na skoro 16 km, odnosno jednom patrolom na 32 km, to je izuzetno teško – kazala je Vican za Fenu.

U pogranično područje BiH, migranti dolaze u noćnim satima kako bi izbjegli susrete sa policijom, kako graničnom, tako i lokalnom.

Nakon što pređu državnu granicu, kreću se uz šumovite dijelove i često preko nekadašnjih linija razgraničenja Armije BiH i srpskih snaga dolaze dalje u Sapnu koja pripada Tuzlanskoj županiji. Upravo na tom području još uvijek se mogu naći mine i neeksplodirana ubojna sredstva, što povećava rizik od ljudskih žrtava tokom kretanja migranata.

Oni koji su već stigli u Tuzlu kažu kako im ta informacija nije poznata, a o načinu na koji su prešli u Bosnu i Hercegovinu ne žele govoriti.

Prema informacijama iz Granične policije BiH, posljednja akcija uhićenja krijumčara bila je 8. travnja kada su tijekom prevoza preko Drine 13 punoljetnih muškaraca, uhićena dva državljanina Pakistana.

Glasnogovornica Vican upozorava da su službenici Granične policije BiH svakodnevno izloženi opasnostima, posebno kada je riječ o pojačanom migracijskom pritisku.

Napominje da su policajci u doticaju s migrantima koji pokušavaju nezakonito prijeći državnu granicu, a među njima su, navodi, tek na sedmom mjestu oni čije zemlje su zahvaćene ratom te nastoje ući u zemlje Europske unije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!