Zbog krijumčarenja više skupina migranata iz BiH preko Hrvatske u Sloveniju policija je uhitila 30-godišnjeg Afganistanca koji je kao tražitelj azila bio smješten u zagrebačkom prihvatilištu Porin i 32-godišnjeg Pakistanca s privremenim boravkom u Hrvatskoj, a Uskok je protiv njih pokrenuo istragu

Riječ je o široj akciji koju su hrvatska policija i Uskok provodili s Državnom agencijom za istrage i zaštitu MUP-a BiH, gdje je istovremeno uhićeno pet osoba.

MUP je izvijestio da je akcija uslijedila na inicijativu zagrebačke policije koja je utvrdila postojanje međunarodnog kriminalnog udruženja prebacivanja ilegalnih migranata iz BiH u Hrvatsku i dalje u Sloveniju, odnosno u zemlje zapadne Europe.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su članovi krijumčarske skupine od 4. listopada prošle do 5. ožujka ove godine u BiH pronalazili uglavnom Afganistance koji su pristajali uz platiti za ilegalno prebacivanje u neku od zemalja članica EU.

Potom su organizirali njihovo ilegalno prevoženje do područja Bihaća, odakle su ih prebacivali u Hrvatsku. S područja Ličko-senjske, Karlovačke ili Zagrebačke županije vozači su ih, uglavnom automobilima, prevozili do slovenske granice odakle bi ilegalno prelazili u Sloveniju.

U policiji ističu da je skupina na taj način u utvrđenih devet slučajeva prokrijumčarila 51 ilegalnog migranta, za što su primili najmanje 51.000 eura.

Uskoku su kazneno prijavili dvojicu krijumčara koji su predani pritvorskom nadzorniku, dok je MUP BiH nadležnom tužiteljstvu kazneno prijavio osumnjičene s njihovog područja.

Od suca istrage Uskok je zatražio određivanje istražnog zatvora za dvojicu okrivljenika.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!