Don Victor Cisternino našao se na tjeralici Interpola jer ga SAD traži zbog milijunske prijevare s dodjelom potpora za zaposlenike tvrtki pogođenih pandemijom

“Bojao sam se da će me administracija novoga predsjednika Joea Bidena progoniti zbog ovoga načina poslovanja, a takvo je poslovanje bilo dozvoljeno za vrijeme administracije Donalda Trumpa. Zbog toga sam nakon izbora u SAD-u odlučio pobjeći u Europu te zatražiti azil ili u Rusiji ili u nekoj od drugih država, piše Jutarnji list.

Tako sam došao i u Hrvatsku, gdje sam htio zatražiti politički azil.” Rekao je to u svojoj obrani Don Victor Cisternino (45), američki glumac i producent, poznat po epizodnoj ulozi u seriji “Hitna služba”, kojega je hrvatska policija uhitila na osnovi američke međunarodne tjeralice kad je u nedjelju navečer ulazio automobilom iz Slovenije u Hrvatsku.

Iskoristio potpore
Cisternina, koji se posljednjih godina preko svoje tvrtke MagnifiCo bavio konzultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, Ured državnog odvjetnika iz Orlanda na Floridi tereti da je pronevjerio 7,2 milijuna američkih dolara državnoga zajma za potpore tvrtkama pogođene pandemijom koronavirusa.

Cisternino je na osnovi krivotvorenih podataka izdvojio zajam za zaštitu radnih mjesta navodeći da njegova tvrtka ima 422 zaposlenika dok su zapravo imali samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.

No, njegova je porezna prijava zapela za oko poreznoj službi jer su svi Cisterninovi djelatnici plaćali isti porez na dohodak – 3,356 dolara mjesečno. Budući da ljudi u pravilu zbog broja djece, nezaposlenih supružnika, invaliditeta ili drugih razloga često imaju različite porezne olakšice, bilo je iznimno sumnjivo da čak 400-tinjak djelatnik plaća identičan porez.

Temeljita provjera Cisterninove prijave ustanovila je da su među navodno zaposlenima bile i tri preminule osobe, a neki su brojevi socijalnog osiguranja bili nepostojeći – u stvarnosti, za MagnifiCo su vjerojatno radili samo Cisternino i njegova djevojka, Lori Quasky.

Cisternino, koji iza sebe ima minornu epizodnu ulogu u nekad popularnoj seriji “Hitna služba”, u proteklih je pet godina naveden i kao producent na dva niskobudžetna britansko-irska filma. No, ako je vjerovati njegovoj LinkedIn stranici, Cisternino nije samo stručnjak za filmski biznis, nego i za informacijske tehnologije, odnose s javnošću, projektni management, pravo i nekretnine, financijske analize…

Pod pritiskom pandemije koronavirusa, američke su savezne vlasti požurile što prije pomoći malim i srednjim poduzetnicima kojima je prijetio gubitak radnih mjesta, zbog čega su provjere prije dodjele sredstava bile minimalne pa je tako bilo i moguće da se tvrtka osnovana 2014., koja je godinama imala samo nekoliko zaposlenih, prijavi za potpore s navodno više od 400 radnika. No, zato su savezna tijela sljedećih mjeseci temeljito provjeravala kome su dali novac.

Život u luksuzu
A novac koji je otišao Cisternini brzo se vratio u opticaj. Prvo je vratio dug od 1,4 milijuna dolara jednom rođaku, a potom je počeo nabavljati nova vozila za sebe i svoju djevojku pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrijednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara, te je djevojci uplatio prvu ratu za novi Nissan. Nakon toga su se zajedno bacili u potragu za luksuznom vilom s četiri garaže, koje su im trebale za njihov novi vozni park.

Pronašli su luksuznu vilu u Chuluoti na Floridi, koju su platili 3,495 milijuna dolara. Raskošno zdanje s više od 1100 kvadrata prostiralo se na gotovo pet hektara, a bilo je opremljeno modernim bazenom, kaminom na otvorenom, pubom, teniskim terenom, uredom, štalama za pet konja te – četiri garaže. Cijelo imanje sad je pod blokadom suda.

Protivi se izručenju SAD-u i želi azil u RH
Cisternino je, kako neslužbeno doznajemo, na očitovanju o američkoj tjeralici rekao da se protivi izručenju u domovinu.

To znači da neće biti skraćenoga postupka, nego će se voditi dug ekstradicijski postupak. Inače, kako je objasnio istražiteljima, Cisternino je nakon izbora u SAD-u, na savjet svojih odvjetnika pobjegao u Europu, no tvrdi da nije znao da je protiv njega u međuvremenu podignuta optužnica.

Najprije je došao u Švicarsku, gdje je živio neko vrijeme, da bi se zatim sa suprugom odselio u Italiju, gdje je nekoliko mjeseci živio u gradu Chianti. Nedavno je krenuo u Hrvatsku kako bi, prema vlastitim riječima, ishodio politički azil, no čim je prešao granicu – uhićen je. Određen mu je ekstradicijski pritvor te je u Remetincu.

Izvor:jutarnji list

error: Content is protected !!