Vučićeva ideja “srpskog svijeta”, dobiva posljednjih mjeseci jasne obrise u Crnoj Gori. Crnogorski domoljubi i građani Crne Gore odlučili su reći velikosrpstvu – NE.

Podgorica:

Crna Gora je posljednjih tjedan dana na nogama, a potrebna je samo jedna iskra da naelektrizirana atmosfera plane. Na ulicama svih crnogorskih gradova već danima su crnogorski domoljubi i građani koji se zalažu za neovisnu i samostalnu Crnu Gore, te protivnici velikosrpskih planova i ideja koje podržava značajni dio Srba u Crnoj Gori. Dio Srba i njihove političke vođe u Crnoj Gori vrlo su bliski s Beogradom i Aleksandrom Vučićem u želji da se Crna Gora ponovno uvuče u “bratski zagrljaj Beograda”.

Ideje i podrška dolaze iz središta velikosrpstva – Beograda

Aleksandar Vučić smatra u 21. stoljeću, nakon svih ratova, tragedija i genocida koje je pokrenula Srbija, da treba stvarati “Srpski svijet” – u četverokutu Beograd-Banja Luka-Podgorica-Kosovska Mitrovica.

Prema tim idejama “Beograd mora oko sebe okupiti sve Srbe, a predsjednik Srbije je predsjednik svih Srba“, rekao je, prije pola godine, tadašnji srpski ministar obrane, a sada policije, Aleksandar Vulin. „Teritorijalno ujedinjena Njemačka nije nikome problem, ali politički ujedinjeni Srbi jesu. Srbi nemaju jednu državu, ali mogu da imaju jednu politiku i jednu volju. Jedinstvo Srba je nužnost bez koje nas neće biti. Srbi su postali jedinstven politički narod i bolje da se na tu činjenicu naviknu svi koji napadaju Vučića što je ojačao Srbiju“, kazao je o tome Vulin.

Nikšić:

“Srpski svijet” – Srbija ne odustaje od genocidnih ideja Velike Srbije

“Velikosrpski nacionalizam pokušava pod novim motom „srpskog svijeta“ maligno utjecati na Crnu Goru, ne odustajući od Velike Srbije kao projekta kojem je samo promijenjeno ime“, rekao je Đukanović u intervju za Televiziju Crne Gore, piše danas.rs

On je rekao da je Crna Gora za vrlo kratko vrijeme od zemlje pouzdane stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, zemlje koja gaji multikulturalizam postala zemlja koja se opisuje kao potencijalno žarište novih sukoba i ratova na Zapadnom Balkanu.

Tako je ministar pravosuđa Crne Gore Vladimir Leposavić negirao nedavno genocid koji je srpska vojska počinila u Srebrenici 1995. godine.

Prije tog genocida srpska vojska je počinila brojne pokolje u blizini Srebrenice, uglavnom muslimana uz granicu na Drini, baš kao i 1941. do 1945. godine. Masovno su pobijeni ne-Srbi u mjestima: Zvornik, Foča, Bratunac, Višegrad i drugim gradovima i selima uz Drinu. Ovakve izjave izazvale su nelagodu među brojnim muslimanima (i drugim manjinama, osobito Hrvatima) koji žive u Crnoj Gori i koji su mahom protivnici velikosrpstva.

Pljevlja:

Sve to događa se samo nekoliko mjeseci nakon pobjede prosrpskih stranaka na parlamentarnim izborima i četiri mjeseca od kada je Zdravko Krivokapić imenovan za predsjednika vlade.

Prosvjedi su najviše organizirani zbog prijedloga premijera Krivokapića kojim bi se lakše stjecalo državljanstvo Crne Gore i time naravno biračko pravo na izborima. Crnogorski domoljubi i brojni građani smatraju da se time ide na ruku velikosrpskoj politici.

U pitanju su izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta.

Prema prijedlozima izmjena, bilo bi neophodno da oni koji se prijave za dobijanje državljanstva u Crnoj Gori borave neprekidno pet, umjesto dosadašnjih deset godina.

Zbog toga je Đukanović rekao da je sve počelo ne promjenom vlasti, nego dolaskom prosrpskih stranaka koje negiraju samostalnost i nezavisnost Crne Gore. Dodao je da on kao odgovoran čovjek ne želi Crnu Goru u kaosu kojom će se upravljati izvan institucija vlasti.

Iz Srbije i Beograda po idejama “srpskog svijeta”.

Izvor: narod.hr/danas.rs

error: Content is protected !!