Iz iste sobe u Bijeloj kući u kojoj je George W. Bush 7. listopada 2001. najavio početak operacije Trajna sloboda, aktualni je američki predsjednik Joe Biden i službeno objavio kraj američkog vojnog angažmana u Afganistanu.

Povlačenje oko 2500 vojnika iz te zemlje počet će 1. svibnja, a završiti do 11. rujna.

„Četvrti sam predsjednik Sjedinjenih Država u čijem su mandatu američke trupe u Afganistanu. Dva republikanca, dva demokrata. Neću prenijeti ovu odgovornost na petog predsjednika. Vrijeme je da završimo najduži američki rat“, kazao je Joe Biden u obraćanju naciji.

Podsjetio je da je rat u Afganistanu počeo zbog terorističkih napada na Ameriku 11. rujna koje je Al-Qaida planirala iz te zemlje i kako to ne može biti razlog za ostanak tamo 2021.

“Pravdu za Bin Ladena isporučili smo prije desetljeća i ostali u Afganistanu još jedno desetljeće”, rekao je Biden. Poručio je kako će SAD nastaviti s diplomatskim angažmanom i humanitarnom pomoći Afganistanu, te podupiranjem mirovnih napora između Talibana i afganistanske Vlade.

Talibane je, pak, upozorio, budu li u budućnosti američke snage ili njihovi partneri napadnuti, Amerika će odgovoriti  svim rasploživim sredstvima.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!