Situacija s pandemijom koronavirusa u Ljubuškom ne jenjava, djelatnici Doma zdravlja Ljubuški daju posljednje atome snage kako bi svima oboljelim pružili adekvatnu liječniku pomoć, međutim bez podrške stanovništva i svih sfera društva bitka bi mogla biti izgubljena. 

O tome koliko je situacija teška, te koliko je potrebno pridržavati se propisanih epidemioloških mjera i zaobilaziti veća okupljanja  direktor Doma zdravlja Ljubuški dr. Ivan Landeka upozorava gotovo svakodnevno. 

Ovoga puta ukazao je na problem obiteljskih okupljanja, kao i najavljenih crkvenih svečanosti koje bi mogle biti novo žarište, te iskazao vjerovanje kako će one, u skladu sa epidemiološkim mjerama, ipak biti odgođene. 

“Broj zaraženih u Ljubuškom je došao do vrhunca, međutim zbog određenih društvenih događaja ne možemo biti optimistični. Uskrs je prošao nedavno bilo je obiteljskih okupljanja. Također, planiraju se svadbene svečanosti te određene crkvene svečanosti“, ističe Landeka. 

Naglašava kako je iz ovoga očito da nemamo svi isto gledište na situaciju u kojoj se nalazimo. 

“Kad to sve zbrojimo i oduzmemo nemamo puno razloga za optimizam. Nadam se da će se u narednih nekoliko dana ljudi sa svih razina vlasti uključujući i crkvene presabrati i vjerujem, molim da će okupljanja koja su predviđena za Svetu pričest i sakrament Potvrde biti odgođena barem za mjesec dana, kada bi epidemiološka situacija trebala biti bolja“, govori Landeka. 

Podsjetio je na činjenicu kako su djelatnici Doma zdravlja Ljubuški na izmaku snaga jer sve ovo traje već jako dugo, a broj oboljelih je velik. 

“Pokušavamo se organizirati maksimalno kada je u pitanju broj djelatnika u Covid ambulanti, nastojimo na sve načine pojačati Odjele za laboratorijsku dijagnostiku“, objašnjava Landeka koji je gotovo polovinu zgrade Doma zdravlja stavio u funkciju oboljelima od virusa COVID-19. Oboljelima se pruža maksimalna pomoć. 

“Zadnjih dana radimo 100 slika pluća i 150 laboratorijskih pretraga dnevno. To je za naš sustav ogromno opterećenje“, objašnjava direktor Doma zdravlja Ljubuški.

Naglašava kako će se ovaj Dom zdravlja nastavit maksimalno i pomoću svih kapaciteta truditi izboriti s pandemijom, međutim bez pomoći stanovništva to neće ići.

Upozorio je i na činjenicu kako sve više oboljelih ima tešku kliničku sliku, odnosno potrebu za hospitalizacijom.  Alarmantan je podatak i kako je u posljednjih tjedan dana od posljedica zaraze ovim virusom preminulo desetak osoba.

Podsjetimo, podjela sakramenta svete Potvrde na Humcu je zakazana za naredni vikend, dok bi se Sveta Pričest trebala održati 25. travnja. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije Sveta pričest u župi Humac već je pomjerena za dva tjedna (ranije je bila zakazana za 11. travnja).

Također nastava u svim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji odgođena je za tjedan dana, odnosno izvodi se od kuće, te bi krajem ovog tjedna trebalo biti poznato hoće li u ponedjeljak djeca ponovno u školske klupe.

Piše: Marija Medić Bošnjak / Večernji list

error: Content is protected !!