Poziv američkog predsjednika Joea Bidena ruskom čelniku Vladimiru Putinu da se sastanu pozdravljen je u srijedu u Moskvi kao znak da je Washington prvi popustio u sukobu s Rusijom oko Ukrajine.


Dajući naznake kako se već radi na organiziranju mogućeg sastanka u Finskoj, ruski dužnosnici govore da se Moskva napokon tretira s poštovanjem koje zaslužuje. “To je bio vrlo važan korak naprijed… vijest na globalnoj razini”, rekao je Konstantin Kosačov, čelnik vanjskopolitičkog odbora gornjeg doma ruskog parlamenta.

Biden je ponudio održavanje summita na neutralnom terenu u telefonskom razgovoru s Putinom u utorak, dok su napetosti između Rusije i Zapada bile u porastu zbog Ukrajine.

Rusija gomila vojnike prema Ukrajini

Gomilanje ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, gdje se ukrajinske snage bore protiv proruskih separatista od 2014. godine, izazvalo je uzbunu i upozorenja NATO-a.

Biden je u razgovoru ponovio američku potporu kijevskoj prozapadnoj vladi i pozvao je Rusiju da smiri napetosti, ali je također ponudio Putinu prvi sastanak oči u oči i razgovore o “nizu pitanja s kojima su suočeni SAD i Rusija”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu kako će ponuda biti razmotrena, ali je Putin već u utorak navečer razgovarao s finskim predsjednikom Saulijem Niinistom, koji je rekao da je tema bio Bidenov telefonski poziv i “planirani sastanak dvojice predsjednika”. Finska je bila domaćin zadnjeg summita čelnika Rusije i SAD-a 2018. godine, kada se Putin sastao s tadašnjim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!