Vlada je ovlastila ravnateljicu Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemku Markotić za potpisivanje ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) s tvrtkom Gilead Sciences, kojim se omogućava naručivanje navedenog lijeka u razdoblju od 1. travnja do 30. lipnja.

Planirana količine lijeka koju je potrebno osigurati za ovo tromjesečno razdoblje iznosi u prosjeku 15.000 doza s cijenom jedne doze lijeka od 2.625 kuna po dozi (bez PDV-a), odnosno u ukupnom iznosu od 39.375.000 kuna (bez PDV-a), odnosno 41.343.750 kuna s PDV-om. Za provedbu zaključka zaduženo je Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje i Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

– Zbog trenutne epidemiološke situacije od strane struke iskazana je potreba za dodatne količine lijeka. Predmetni ugovor omogućit će naručivanje lijeka remdesivir koji nije komercijalno dostupan na tržištu i predstavlja jedinu mogućnost nabavke lijeka za liječenje oboljelih od težih oblika bolesti covid-19, naveo je ministar zdravstva Vili Beroš dodavši da je Hrvatska prethodno potpisala dva takva ugovora, u vremenu od 1. listopada do 31. ožujka ove godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!