Na zagrebačkom Velesajmu i dalje traje masovno cijepljenje građana. Rast broja zainteresiranih za cijepljenje prati rast broja novozaraženih, rekla je novinarka Ruža Ištuk dodavši kako je jutros u Hrvatsku stiglo Johnson i Johnsonovo cjepivo, ali neće ići u distribuciju.

Stiglo 7150 doza Johnson i Johnsonovog cjepiva

U Hrvatsku su jutros stigle prve naručene doze Johnson i Johnsonovog cjepiva, ali do daljnjeg neće ići u distribuciju i primjenu, potvrđeno je HTV-u iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, javlja Ištuk u Dnevniku u podne.

Johnson i Johnson je jučer, nakon pojave krvnih ugrušaka kod žena cijepljenih u SAD-u, objavio kako odgađa distribuciju cjepiva u Europi.

Europska komisija je odlučila da iduće godine neće produžiti ugovore o nabavci cjepiva protiv koronavirusa s farmaceutskim tvrtkama poput AstraZeneca i Johnson i Johnson koje proizvode cjepivo s virusnim vektorima, piše u srijedu talijanska La Stampa, pozivajući se na izvor iz ministarstva zdravstva.

– U 6 dana koliko traje masovno cijepljenje na Velesajmu cijepilo se 10607 osoba, od toga danas so 11 sati cijepila su se 824 građana. Danas je dolazak na cijepljenje potvrdilo oko 2 tisuće ljudi. I dalje se cijepi samo s AstraZenecinim cjepivom, rekla je Ištuk u Dnevniku u podne. 

Kako protječe masovno cijepljenje na zagrebačkom velesajmu te ima li nuspojava za HTV je komentirala Tatjana Petričević Vidović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

– Do sada nismo zaista imali nekih značajnijih nuspojava, bilo je nešto blažih osipa, vrtoglavica, ali drugo baš ništa. Dobro smo pripremljeni, svi pacijenti se odrade do kraja. Naravno imamo i hitnu pomoć i anesteziološki tim u pripremi jer se u ovako velikom broju cijepljenih može dogoditi i neka teža nuspojava, ali je do sada nismo imali, rekla je Petričević Vidović.  

U gradu Zagrebu 596 novih slučajeva

Ukupan broj novooboljelih osoba u Zagrebu, prema podacima HZJZ-a je 596, a broj potencijalno ozdravljenih/oporavljenih je 51.659, što je 313 osoba više, nego jučer.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 1354 testiranja na SARS-CoV-2 i 395 je nalaza bilo pozitivno. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 564 novooboljele osobe, a mjera samoizolacije izrečena je za 459 osoba.

Od 564 obrađene pozitivne osobe: 206 je za sada negativne epidemiološke anamneze, a 287 osoba su kontakti COVID + osoba. Obrada za 41 osobu je još u tijeku, a šest je osoba doputovalo iz BiH i Francuske. Četiri su osobe djelatnici/korisnici domova za starije i ostalih ustanova socijalne skrbi. Kod četiri je osobe moguće izlaganje u zdravstvenim ustanovama, dok je kod 11 osoba moguća izloženost na radnom mjestu. Tri su osobe obrađene od strane liječnika obiteljske medicine. Kod dvije su osobe moguća mjesta izloženosti vjerska okupljanja.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata dijagnosticirana su četiri novooboljela korisnika i jedna djelatnica.

Tijekom proteklog dana, zbog pozitivnog nalaza testa na Sars CoV-2 kod dvije nastavnice osnovnih škola te četiri učenika srednjih škola, mjera samoizolacije izrečena je za 22 učenika osnovnih i 19 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se pet osoba.

Zaključno, trenutno je u gradu Zagrebu 2.727 aktivnih slučajeva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!