Nasilni prosvjedi zbog novog policijskog ubistva Afroamerikanca u SAD traju već tri noći zaredom, a smirivanju bijesa lokalne zajednice nisu pomogle ni ostavke šefa policije i policajke koja je upucala 20-godišnjeg Dauntea Wrighta nakon što ga je s kolegama zaustavila zbog navodnog prometnog prekršaja.

Ovog puta je poprište ubojstva i nereda koji su uslijedili Bruklin Centru, gradić u američkoj saveznoj državi Minessoti. Točnije, radi se o predgrađu Mineapolisa, grada u kojem je policajac u svibnju prošle godine ubio Afroamerikanca Georgea Floyda, nakon čega su širom SAD-a uslijedili često nasilni prosvjedi pokreta “Black Lives Matter” protiv policijske brutalnosti i rasizma.

Wright je nasmrt ustrijeljen u nedjelju nakon što se opirao uhićenju i pokušao pobjeći od policajaca natrag u svoj automobil.

A prema policijskom izvještaju i snimci koju su objavili, čini se da je ovo ubojstvo bilo – nesretni slučaj. Naime, policajka je, tvrde iz policije greškom izvukla iz opasača pištolj umjesto elektrošokera.

Policija je prikazan snimak tjelesne kamere policajke Kim Potter na kojoj se vidi borba između Wrighta i nje te njenih dvoje kolega. Wright se, kad se istrgnuo iz ruku policajaca koji su mu pokušavali staviti lisice, vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka izvlači pištolj vičući: “Šoker!”

Izvor:avaz.ba

error: Content is protected !!