Dubrovačka policija na konferenciji za novinare iznijela je detalje velike akcije u kojoj je na području županije zaplijenjena izuzetno velika količina kokaina. Tržišna vrijednost zaplijenjene droge, kažu – iznosi preko 57 milijuna eura. Kokain je stigao iz Južne Amerike, vrlo je visoke čistoće i nalazio se u kontejneru s voćem. To je treća zapljena droge u Luci Ploče od početka godine i jedna od najvećih u hrvatskoj povijesti.

– Zaplijena 574 kilograma i 869 grama, koja se dogodila 30. ožujka ove godine u suradnji sa Carinskom upravom rezultat je inteziviranja mjera i radnji, koje smo počeli poduzimati nakon što smo završili dva kriminalistička istraživanja u prethodnim mjesecima, a koja su bila vrlo uspješna, kazao je Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije PU Dubrovačko-neretvanske županije.

– Ovo kriminalističko istraživanje nije završeno, ono se i dalje nastavlja u suradnji sa drugim međunarodnim organizacijama, posebno sa organizacijama iz susjednih zemalja, najavio je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

Ovo je treći takav slučaj razbijanja lanca krijumčarenja kokaina koji stiže u Hrvatsku i kasnije se distribuira u susjedne zemlje, ističu u policiji. Kažu kako u ovoj konkretnoj akciji nitko nije uhićen, ali su najavili nastavak istrage. Smatraju kako se u Luci Ploče ne događa ništa što se ne događa i u drugim lukama. Izvijestili su kako je u tijeku nabava mobilnog rendgena, uređaja koji može detektirati drogu unutar kontejnera.

– Uspostavljena je međunarodna suradnja da bi se cijeli slučaj u detalje istražio. Carina i policija provode pojačan nadzor nad Lukom Ploče. Poduzeto je puno pregleda a u ovom slučaju su pomogli i policijski psi, kazao je voditelj službi za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

Policija je do posljednjeg trenutka čekala da vidi hoće li netko doći po drogu, no nitko se nije pojavio. U međuvremenu, u Luci Ploče pokrenut je postupak nabave mobilnog rendgena. No, i to je samo pomoćno sredstvo, jer ovako uspješne akcije rezultat su, tvrde u policiji, isključivo ljudskog napora.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!