Vlada je donijela odluku o isplati umirovljenicima jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti covid-19. Dodatak će dobiti više od 850 tisuća umirovljenika, a ministar rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović procjenjuje da će se za to isplatiti 600 milijuna kuna. 

Pravo na jednokratni, tzv. covid dodatak imaju umirovljenici, korisnici mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021., ako im ukupna mjesečna mirovina ne prelazi limit od četiri tisuće kuna te ako nisu zaposleni.

Iznos jednokratnog novčanog primanja ovisan je o visini mirovinskih primanja, rekao je Aladrović pojasnivši da će umirovljenici s najnižim mirovinama, onima čija je vrijednost do 1500 kuna, biti isplaćen jednokratan dodatak od 1.200 kuna. Oni s mirovinama višim od 1500,01 do 2000 kuna, jednokratno će dobiti 900 kuna dodatka. Umirovljenici s primanjima od 2000.01 kuna do 3000 kuna, dobit će 600 kuna Covid dodatka. Oni s mirovinom koja iznosi između 3000 kuna i jedne lipe te 4000 kuna, primit će dodatak od 400 kuna.

Isplata u travnju, za primatelje inozemnih mirovina u srpnju

Prema Vladinoj odluci, na covid dodatak imaju pravo i umirovljenici koji uz hrvatsku, primaju i inozemnu mirovinu, iz država s kojima je Hrvatska sklopila međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a koja zajedno s hrvatskom mirovinom ne prelazi iznos od 4000 kuna. Uvjet je da Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. lipnja dostave dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za ožujak 2021. godine.

Aladrović je istaknuo da će Covid dodatak biti isplaćen u dva navrata – koncem travnja za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz Republike Hrvatske te u srpnju za korisnike inozemnih mirovina te za one kojima rješenja za pravo na mirovinu bude doneseno naknadno. Jednokratno novčano primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe te se neće uračunavati u prihodovni cenzus za oslobađanje plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!