Slovenija će pričekati mišljenje Europske agencije za lijekove o cjepivu Johnson i Johnson, čija je prva pošiljka već stigla, a oko cjepiva AstraZenece ostaje dosadašnja strategija i zaključak da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu za sve starije od 18 godina, navode u srijedu epidemiolozi.

Epidemiologinja Marta Grgič Vitek kazala je da je pristigla pošiljka cjepiva Johnson i Johnson trenutno “u karanteni” te da, iako stvar još nije definitivno riješena, vjerojatno će se na njegovu primjenu čekati mišljenje Europske agencije za lijekove (EMA).

U vezi sa cjepivom AstraZenece i mogućim promjenama u strategiji njegova korištenja, na što su se odlučile i pojedine zemlje u Europi, rekla je da za sada ostaje postojeća stategija, uz stajalište da se radi o sigurnom i učinkovitom cjepivu primjerenom za svu populaciju iznad 18. godine starosti.

Američka agencija za lijekove u utorak je zatražila privremeni prekid cijepljenja cjepivom Johnson&Johnson zbog pojave slučajeva zgrušavanja krvi, a tvrtka je priopćila da će zaustaviti uvođenje cjepiva u Europi. S obzirom da ovaj tjedan počinje distribucija tog cjepiva u Europi, Europska agencija za lijekove zatražila je hitne konzultacije s proizvođačem.

U Sloveniji su zadnja 24 sata uz pet smrtnih slučajeva potvrđene 1233 zaraze koronavirusom, uz 23,2 posto pozitivnih testova, no 11-odnevni lockdown, koji je trajao do kraja prošlog tjedna, dao je rezultate u stišavanju trećeg vala epidemije.

Uz održavanje pozitivnog trenda blagog pada novih slučajeva do ljeta bismo epidemiju mogli zaustaviti, kazao je na konferenciji za novinare Leon Cizelj, istraživač iz znanstvenog instituta “Jožef Štefan”, ustanove koja radi projekcije za vladu. Reprodukcijski broj širenja zaraza je sa 1,2, koliki je bio pred lockdown, sada sveden na jedan. Od tisuću sada novozaraženih u jednom danu, 60 će ih na žalost završiti u bolnici, od čega 15 na intenzivnom odjelu zbog težeg oblika bolesti, a pet od njih će preminuti, upozorio je Cizelj.

Prema podacima slovenske vlade, u bolnicama je trenutno 622 oboljelih, od čega 154 na intenzivnim odjelima, a incidencija potvrđenih slučajeva zaraze na 100.000 stanovnika u dva je tjedna smanjena za 15 posto.

U Sloveniji je do sada cjepivo protiv Covida-19 dobilo 195.000 stanovnika ili 16 posto populacije, a 6 posto je dobilo obje doze cjepiva, navode stručnjaci iz Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ). Očekuje se da će se tempo imunizacije ubrzati i da će se do početka svibnja, nakon što su većinom cijepljene najstarije kategorije stanovništva, cijepiti i “najmanje 50 posto” ljudi starih od 65 do 69 godina.

Što se tiče neželjenih učinaka cijepljenja, njih je kod oko 216 tisuća cijepljenja Pfizerovom vakcijom prijavljeno 2386, a kod 4100 cijepljenih Modernom bilo je 56 takvih pojava. Cjepivo AstraZenece primilo je oko 100 tisuća ljudi, a prijavljena su 1592 slučaja nuspojava ili oko 1,5 posto.

Ozbiljnijih neželjenih učinaka, kao što su venske tromboze ili plućne embolije, kod cijepljenja Pfizerom u Sloveniji je bilo 32 slučaja ili 1,3 posto, kod Moderne je zabilježen i prijavljen samo jedan slučaj, a kod AstraZenece 16 slučajeva.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!