U posljednja 24 sata zabilježeno je 3099 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13880. Među njima je 1 955 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 297 973 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 6399 preminulo, ukupno se oporavilo 277 694 osobe od toga 1274 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27 528 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1 663 542 osobe, od toga 11 017 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 13. travnjem utrošeno je 605 423 doze, a cijepljena je 491 601 osoba. Prvom dozom cijepljene su 375 993 osobe, dok su drugom dozom cijepljene 113 822 osobe. Za 1 786 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

U našu bi zemlju danas trebalo stići prvih 7 tisuća doza cjepiva tvrtke Johnson&Johnson, no to je nakon pojave krvnih ugrušaka žena cijepljenih u SAD-u upitno.

Johnson&Johnson je jučer objavio kako odgađa distribuciju cjepiva u Europi.  

Podaci županijskih stožera:

● U Gradu Zagrebu evidentirano je 596 novih slučajeva.
● U Zagrebačkoj županiji 200 je novozaraženih koronavirusom
● .U Zadarskoj županiji 119 je novih, 2 su osobe preminule.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 113 je novih slučajeva.
● U Virovitičko-podravskoj županiji 10 je novih slučajeva.
● U Primorsko-goranskoj županiji 428 jenovozaraženih. Umrlo je 8 osoba.
● U Istarskoj županiji 17 je novozaraženih. Preminule su 2 osobe.
● U Osječko-baranjskoj županiji 130 je novozaraženih, 4 su osobe preminule.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 81 je novi slučaj zaraze.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 41 je novozaražena osoba.
● U Požeško-slavonskoj županiji 31 je novi slučaj zaraze.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 57 je novih slučajeva, preminula je jedna osoba. 

Pandemija u svijetu

● Britanska studija o korištenju različitih cjepiva protiv covida u cijepljenjima s dvije doze proširuje se na cjepiva Moderne i Novavaxa, objavili su u srijedu istraživači sa Sveučilišta Oxford. Pokus, poznat kao studija Com-Cov, prvi je put pokrenut u veljači da bi se ispitalo može li se postići jednak imunološki odgovor kombinacijom različitih cjepiva protiv covida u prvoj i drugoj dozi kao i korištenjem dviju doza istog cjepiva. Opširnije

Njemački građani mlađi od 60 godina, koji su već primili prvu dozu AstraZenekina cjepiva, u drugoj će dozi dobiti cjepivo Pfizera ili Moderne, odlučili su savezno i regionalna ministarstva zdravstva. Njemačka je 30. prošlog mjeseca odlučila ograničiti uporabu cjepiva AstraZenece za osobe mlađe od 60 godina zbog rijetkih slučajeva tromboze uočenih u Europi. Opširnije

Francuska je najavila da će zabraniti letove iz Brazila i za Brazil kako bi spriječila širenje brazilskog soja koronavirusa. U toj latinoameričkoj zemlji stanje je kritično, a predsjednik Bolsonaro i dalje odbija proglasiti nacionalni lockdown. Bolnice su na rubu pucanja, mjesto na intenzivnoj njezi postalo je poput dobitka na lutriji. Nedostaje lijekova i medicinskog kisika.

● Većina europskih država i dalje se bori s trećim valom pandemije, nastojeći ubrzati kampanje cijepljenja. Pojedine države ublažavaju mjere, posebice Velika Britanija koja sada u drugoj fazi cijepljenja poziva i mlađe od 50 godina da se cijepe, a cijepiti počinju Moderninim cjepivom. Zbog pojave krvnih ugrušaka kod 6 žena – SAD prekida primjenu Johnson&Johnsonova cjepiva, što dodatno komplicira i situaciju u Europi.   

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!