Zvonimir Troskot, hrvatski parlamentarac i međunarodni tajnik MOST-a, komentirao je za Dnevnik.ba prijetnje ratom Hrvatskoj upućene iz Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Iz SDA su, podsjetimo, ratom zaprijetili Hrvatima i Srbima u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, ali i svima onima u Europskoj uniji koji budu razmatrali opciju mirnog razlaza BiH. SDA je, zaprijetila lančanom rekacijom, te ustvrdila da svima koji pričaju o mirnom razlazu BiH koji je bez rata nemoguć, treba zabraniti ulazak u BiH. Ove su tvrdnje izrekli i dvojica bošnjačkih članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović na pitanje slovenskog predsjednika Boruta Pahora “je li moguć mirni razlaz BiH“.

Sve više zapadnih političkih aktera, smatra Troskot, uočava nefunkcionalnost i neodrživost ovakve Bosne i Hercegovine, te shodno tome se i postavljaju legitimna pitanja o mogućnosti mirnog razdruženja.

“Najjača bošnjačka stranka SDA i na svaku pomisao o drugačijem rješavanju očiglednih problema u uređenju BiH čije implikacije su direktno vidljive i na prostoru Republike Hrvatske i šire, reagira burno spominjući ratove te prijeteći i Hrvatskoj, a samim time i NATO-u“, kazao je Troskot za Dnevnik.ba

Iako se, dodaje Troskot, predstavljaju kao najveći patrioti u Bosni i Hercegovini, svojim neodgovornim djelovanjem bošnjačka politička elita najveću štetu čini opstanku Bosne i Hercegovine kao multietničke države ravnopravnih naroda i građana.

“Ratoborna retorika, neodgovorne unitarističke težnje te prijetnje susjedima i međunarodnim akterima nisu u interesu ni Bošnjaka, a najmanje u interesu Bosne i Hercegovine. SDA bi se trebala okrenuti dogovoru s predstavnicima Hrvata i Srba o održivom uređenju zajedničke države, a nikako ne prijetnjama i destabilizacijom ionako krhke i neuređene države“, rekao je.

Hrvatski nacionalni interes je cjelovita Bosna i Hercegovina u kojoj će Hrvati biti potpuno ravnopravni s druga dva konstitutivna naroda, kazao je i dodao kako ne podržavaju nikakav oblik agresivnih politika koje onemogućavaju punu ravnopravnost Hrvata na cijelom prostoru BiH.

“Cilj svih naroda treba biti mir, nenasilje i dogovor, a nikako dominacija i ugnjetavanje drugih“, zaključio je hrvatski parlamentarac Zvonimir Troskot za Dnevnik.ba.

/HMS/

error: Content is protected !!