Globalne isporuke osobnih računala porasle su u prvom tromjesečju najbržim tempom u dva desetljeća jer su brojne vlade u koronakrizi organizirale online nastavu i poticale rad na daljinu, pokazuje istraživanje tvrtke Gartner.

Ukupno je u prva tri ovogodišnja mjeseca isporučeno 69.9 milijuna osobnih i prijenosnih računala, što je 32 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kinesko Lenovo preuzelo je vodeću poziciju na tržištu s 25.1 posto udjela, a slijede ga HP, Dell Technologies, Apple i Acer, stoji u izvješću.

U Gartneru ističu da skok isporuka treba promatrati kroz prizmu prošlogodišnjih pandemijskih ograničenja i nestašice čipova.

“Da početkom 2020. godine nije zavladao kaos pri isporukama, rast u ovom kvartalu mogao je biti niži”, rekla je direktorica istraživanja u Gartneru Mikako Kitagawa.

Utrostručena potražnju za Googleovim Chromebookom
Kompanija odvojeno ističe i utrostručenu potražnju za Googleovim Chromebookom u prvom tromjesečju zahvaljujući velikoj potražnji obrazovnih institucija u Sjevernoj Americi. Chromebook nije uključen u analizu.

“Sve i dalje upućuje na zaključak da bi potražnja za računalima mogla ostati snažna čak i nakon ublažavanja ograničenja”, napominju u Gartneru.

Skok potražnje koji je potaknuo koronavirus i neviđena nestašica poluvodiča stvorili su snažan pritisak na lanac opskrbe.

U prvom fazi nedostatak čipova pogodio je automobilsku industriju, a sada utječe i na proizvodnju potrošačke elektronike i bijele tehnike, uključujući pametne telefone, hladnjake i mikrovalne pećnice.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!