Brazilska P1 varijanta koronavirusa, odgovorna za smrtonosni porast broja slučajeva covida-19 u toj latinoameričkoj zemlji, mutira na način koji će joj omogućiti lakše izbjegavanje antitijela, pokazalo je brazilsko znanstveno istraživanje.

Istraživanje varijante koja kruži Brazilom, a koje je proveo institut za javno zdravstvo Fiocruz, pronašlo je mutacije u području šiljka virusa koji se koristi za ulazak i zarazu ljudskih stanica.

Te bi mutacije, upozorili su brazilski znanstvenici, mogle učiniti virus otpornijim na cjepiva koja ciljaju protein na šiljku – s potencijalno ozbiljnim posljedicama na širenje bolesti u najmnogoljudnijoj naciji Latinske Amerike.

– Vjerujemo da je to još jedan mehanizam skrivanja koji virus stvara kako bi izbjegao odgovor antitijela, rekao je Felipe Naveca, jedan od autora studije iz Fiocruza u amazonskom gradu Manausu, odakle se vjeruje da je inačica P1 krenula.

Naveca je rekao da se promjene čine sličnima mutacijama viđenim u još agresivnijoj južnoafričkoj varijanti, protiv koje su, kako su neke studije pokazale, neka cjepiva znatno smanjene učinkovitosti.

– To je posebno zabrinjavajuće jer virus nastavlja ubrzavati svoju evoluciju, dodao je.

Istraživanje je pokazalo da je varijanta P1 čak 2,5 puta zaraznija od izvornog koronavirusa i otpornija na antitijela.

U utorak je Francuska obustavila sve letove za i iz Brazila nastojeći spriječiti širenje te varijante u trenutku kad najveće gospodarstvo Latinske Amerike postaje sve izoliranije.

Smatra se da je varijanta, koja je brzo postala dominantna u Brazilu, veliki čimbenik u opsežnom drugom valu epidemije u kojemu je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji premašio 350 000 što je drugi najviši broj umrlih na svijetu iza Sjedinjenih Država.

Epidemijski val u Brazilu također sve više pogađa mlađe ljude, a bolnički podaci pokazuju da je u ožujku više od polovice svih pacijenata na intenzivnoj njezi bilo u dobi do 40 godina.

Za Ester Sabino, znanstvenicu s medicinskog fakulteta Sveučilišta u Sao Paulu koja je vodila prvo sekvenciranje genoma koronavirusa u Brazilu, s obzirom na brzi tempo prijenosa virusa, mutacije varijante P1 nisu iznenađujuće.

– Ako imate visoku razinu prijenosa, kao što je trenutno u Brazilu, povećava se rizik od novih mutacija i inačica, rekla je.

Do sada su se cjepiva, poput onih koja su razvili AstraZeneca i kineski Sinovac, pokazala učinkovitima protiv brazilske varijante, ali Sabino je rekla da bi daljnje mutacije to mogle dovesti u opasnost.

– To je stvarna mogućnost, rekla je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!