U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena 891 zaraza novim koronavirusom, što je preko 340 slučajeva manje nego prethodni dan, objavila je vlada, a zbog poboljšanja epidemiološke situacije od ponedjeljka će se u većem dijelu države ponovo dopustiti posluživanje jela i pića na otvorenome.

S 4278 PCR testova potvrđena je 891 infekcija, uz 20,8 posto pozitivnih nalaza. U bolnicama je trenutno 642 covid pacijenata, od čega 150 na intenzivnoj njezi, a sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu pao je na 931. Od posljedica Covida-19 umrlo je još sedmoro osoba, čime je broj preminulih povećan na 4.142. Do sada je cijepljeno 351.020 ljudi ili 16,7 posto, od čega 126.764 s obje doze cjepiva, objavila je Vlada.

Otvaranje terasa u 8 regija 

Zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji nakon 11-odnevnog zatvaranja, koje je završilo u nedjelju, slovenska vlada dopustila je u 8 od 12 statističkih regija otvaranje terasa ugostiteljskih lokala. Odluka će se primjenjivati od idućeg ponedjeljka i biti na snazi najmanje do 25. travnja. Ugostitelji će hranu i piće moći posluživati od 7 do 19 sati, uz poštovanje higijenskih i protuepidemijskih uvjeta, poštovanje 1,5-metarskog razmaka među gostima i razmaka od tri metra između stolova na otvorenim prostorima svojih lokala.

Ugostitelji koji su “zatvoreni” praktično još od početka lanjske jeseni njome nisu zadovoljni i tvrde da bi trebalo u cijelosti dopustiti ponovni rad ugostiteljstva, sektora koji je pretrpio najveće štete u epidemiji.

Ponovno otvaranje vrtova i terasa za ugostitelje unosi dodatni optimizam, kazao je povodom odluke vlade državni tajnik u ministarstvu gospodarstva Simon Zajc, upozorivši ugostitelje da od njih ovisi koliko će spomenuto popuštanje trajati, te ih pozvao da se strogo drže propisanih uvjeta rada.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!